0

wulf architekten . STUDIOPEZ

BFH Campus . Bern

wulf architekten . STUDIOPEZ . BFH Campus . Bern afasia (1)

wulf architekten . STUDIOPEZ

An open international competition was held to select a general planning team for a new campus for the Bern University of Applied Sciences. The Departments of Health Professions, Social Work, and Business, along with individual faculties of the Bern University of the Arts (HKB), the president’s office, and supporting services will now be accommodated in one place.

 

Our design, which was awarded first prize, consolidates the individual areas into a single building with 38,000 square meters of usable floor space.
It consists of a plinth that extends to the edges of the building site and three cubes set on top, which correspond to the functional divisions. By adopting the diagonal of the building site, the middle cube is rotated, giving expression to the autonomy of its use as a university for music, theater, and opera. This creates a playful outward appearance despite the compactness of the overall structure.

The plan’s clear organization and the connection of the cubes to each other enable flexible use.
An urban park that features a pavilion-like rotunda with the continuing education center and a restaurant / meeting place flanks the building and, with its industrial atmosphere, reflects the character that has evolved in the surroundings.
Parallel to the campus park is an internal access road – which, as the university’s main artery, links all the units together and terminates in the vertical circulation halls of the new building.
In their palette of materials, the facades are consistent with the overall constructional concept; they consist of precast concrete elements with mobile glazing along the main thoroughfare and, on the upper levels, wood elements with a gray patina finish.
_

BFH Campus, Bern
New Construction Campus of the Bern University of Applied Sciences – BFH Bern

Project summary

Competition January 2019 / 1. Prize
Gross floor area ca. 81.000 m2
Construction costs 286 Mio CHF (construction cost plan 1-9)

Location area Weyermannshaus-Ost, Bern, Switzerland

Client
Amt für Grundstücke und Gebäude des Kantons Bern (AGG)

General planning
wulf architekten

Competition team
Gabriel Wulf, Ana Francisca Alexandre,
Margarethe Lehmann, Fatih Cekic, Anas Muhammed,
Liu Xiang, Anna Moldenaes (wulf architekten)

Pedro Peña, Daniel Zarhy (STUDIOPEZ)

Architecture
wulf architekten + STUDIOPEZ

Professional planner:

Structural engineering
WMM Ingenieure AG

Wood construction specialist
holzprojekt gmbh

Landscape architecture Chaves Biedermann Landschaftsarchitekten

HVAC planning Drees & Sommer Schweiz AG

Sanitary planning
Drees & Sommer Schweiz AG

Electrical planning Drees & Sommer Schweiz AG

Building physics Drees & Sommer Schweiz AG

Fire Safety Rapp Infra AG

Involved:

Modelling
Pfister Modellbau

Visualization Aron Lorincz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>