0

Filipe Fonseca Costa

Apartment in Lapa . Lisbon

Filipe Fonseca Costa .  Apartment in Lapa . Lisbon (17)

Filipe Fonseca Costa . photos: © do mal o menos

A noble building from the early 20th century. A successively adulterated and demolished apartment that has lost its original layout. An inhospitable and barren outer space, facing away from the apartment. The intervention was based on the following principles:
Clarify and balance the several coexisting epochs in the same space. Return part of the plant to the past, rebuilding both structurally and stylistically, and preserving the original elements such as spans, portals and ceilings.

 

Taming a postmodernist intervention, adapting it to new uses, but also showing it, in memory of the past, suspended in the ceiling of the social area. Balancing the design of these different epochs with contemporary language interventions, following the logic of verticality, fluidity and light: a window that illuminates several spaces, vertical doors, a wall trimmed from the ceiling thus illuminated. Finally, return the apartment to its outer space, by drawing a proportional sequence between social area, terrace and garden.
And in this, the House extends to the outside, where an open but private space tapers to the river.
_

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>