0

BAILORULL

Espai Natura . Sant Cugat del Vallès

BAILORULL . Espai Natura . Sant Cugat del Vallès afasia (1)

BAILORULL . photos: © José Hevia

BAILORULL has created Espai Natura [Nature Space], a collective housing development comprising 16 cross-ventilated dwellings –four per floor– of approximately 140 m2, designed to improve the health of their occupants and surroundings.
Located in Sant Cugat del Vallès, the freestanding building is ideally situated for its connectivity with Barcelona, just 20 kilometres away, and for ease of access to the natural resources offered by the north-facing slope of the Parc de Collserola.

 

Years of continuing research in response to the shared interest of BAILORULL Arquitectura and Marcove project manager in introducing new standards into construction have produced HAUS: a responsible, creative form of architecture that brings an integrated series of healthy criteria to living spaces, improving the wellbeing of people and the environment. The first project carried out according to HAUS parameters is Espai Natura, developed with the additional knowledge of a multidisciplinary group of specialists and experts who also share the search for excellence and a sensibility for health and sustainability.

In architectural terms, the new building is based on three main principles, in keeping with HAUS proposals. Firstly, in response to a study that says that after the serious crisis in the property market in the last seven years, families are no longer investing in an interim dwelling (a smaller space with fewer functions than needed), Espai Natura proposes a spacious, flexible dwelling typology: a place that can adapt in brief and uses to the functional needs of its inhabitants at any moment. Secondly, in order to improve the building’s energy performance, exploiting the good orientation of the block, it is designed with galleries, like those that characterise Barcelona’s Eixample grid, giving each dwelling a multiuse climatic space.
And, finally, to ensure maximum respect for the environment, the project is based on healthy resources that avoid harmful processes and opts for sustainable construction materials.

In terms of design, the Espai Natura building presents a compact, stepped volume, 50 m wide and 13.5 m deep, with a reinforced concrete structure that adapts to the topography of the street. The dwellings, each with four bedrooms (one master and three doubles), three full bathrooms, entrance hall, cross-ventilated living and dining rooms, kitchen and laundry room), are laid out with large spaces and places of transition –balconies and galleries, 1.8 m wide– that offer their occupants intermediate spaces between inside and out.
These transition spaces function as climate buffers. The west façade comprises a gallery of lightweight claddings of chestnut wood and glass, made up of three layers: transition façade, buffer space and facing in the form of a brise soleil of prefabricated concrete elements. The construction section encourages the production of heat in winter, keeping the buffer space closed, and provides protection from excess heat in summer by opening the gallery space for ventilation.

The inner façade takes the form of a continuous balcony with a permeable railing that allows views of the landscape from
the dwelling. The layout, the typology and the gallery proposed in Espai Natura are passive solutions that enable solar and thermal control of the building, making
air-conditioning unnecessary and, as a result, producing a more sustainable, environmentally friendly design.

The criteria underlying Espai Natura generate benefits such as optimised thermal, bioelectrical and light levels; improved water and air quality; and minimised impact of electric and magnetic fields, and paint toxicity.
Additionally, recourse to local supplies
and materials guarantees the responsibility and coherence underlying this project.

The dwellings in Espai Natura have a swimming pool, a garden area planted with native species from the surrounding Vallès landscape, and a children’s play area, and a vegetable garden,
to be watered using rainwater, is planned. This whole space will be for the common use of
the occupants of another three buildings at the planning stage: phase two, under construction, with a total of 15 dwellings, phase three with 20 duplex dwellings, and phase four with eight dwellings. All of them will follow HAUS criteria.

The building, in Sant Cugat, was shortlisted in the Architecture category of the FAD Awards 2018, organised for the sixtieth time this year; and chosen as a finalist in the 15th Catalunya Construcció Awards 2018, in the Innovation in Construction section. Espai Natura is, in addition, the first residential building of more than six dwellings in Spain to attain the Four Green Leaf rating of the Green Building Council. It is also one of the first residential buildings in Spain to be awarded class A energy certification.
_

2018
Surface 4.938 m2
Client Marcove Industrial
Architects
Authorship: BAILORULL Manuel Bailo and Rosa Rull
Team: Josep Puigdemont (project leader), Laura Gelman, Rafael Arbó
Collaborators
Quantity surveyor: Jose Antonio Quesada Engineer: Victor Barnés, Barny Enginyeria Structures: Marca Barbara, S4 Arquitectes
Project management HAUS Developer Grup Marcove Photos José Hevia

 BAILORULL es el autor de Espai Natura, una promoción de vivienda colectiva, que se compone de 16 viviendas pasantes –4 por planta– de aproximadamente 140 m2  cada una, que han sido diseñadas para mejorar la salud de los usuarios y del entorno. Situado en Sant Cugat del Vallès, el edificio, a cuatro vientos, goza de
una ubicación privilegiada por su conectividad con Barcelona –se halla a tan solo 20 kilómetros de distancia–, y por disfrutar de la riqueza natural que ofrece la vertiente norte del Parc de Collserola.

Tras varios años de investigación continuada y como respuesta a la inquietud de BAILORULL Arquitectura y la gestora de proyectos Marcove, de aportar nuevos estándares a la construcción, surge HAUS. Una manera responsable y creativa de abordar la arquitectura que incorpora a los espacios habitables un conjunto integral de criterios saludables,
para mejorar el bienestar de los individuos y el entorno. El primer proyecto realizado bajo parámetros HAUS es Espai Natura y para su desarrollo se ha contando además, con el conocimiento de un grupo multidisciplinar de especialistas y expertos que comparten la búsqueda de la excelencia y la sensibilidad por la salud y la sostenibilidad.

En cuanto a la descripción arquitectónica del nuevo edificio, y en coherencia con la propuesta de HAUS, éste se ha fundamentado sobre todo en tres principios. En primer lugar, y como respuesta a un estudio que determina que tras la grave crisis del mercado inmobiliario de los últimos 7 años, las familias ya no invierten en el piso “puente”, un espacio de tamaño y prestaciones por debajo de lo requerido, Espai Natura plantea una tipología de vivienda amplia y flexible. Un lugar capaz de adaptarse en programa y usos a las necesidades funcionales que en cada momento puedan surgir por parte de aquellos que las habitan. En segundo lugar, con el fin de mejorar el comportamiento energético del edificio, y aprovechado la buena orientación del bloque, se han diseñado unas galerías que, al igual que las que caracterizan  al ensanche barcelonés, proporcionan a cada vivienda de un espacio climático de uso polivalente. Y por último, para que el proyecto contribuya en la mayor medida posible a respetar el medioambiente se ha apostado por una materialidad sana, que huye de procesos perjudiciales y aboga por materiales sostenibles en su construcción.

A nivel de diseño, el edificio de Espai Natura toma forma a través de un volumen escalonado y compacto, de 50 m por 13,5 m de fondo y de estructura de hormigón armado, que se adapta a la topografía de la calle. Las viviendas, que cuentan con: cuatro habitaciones, una principal  y tres dobles, tres baños completos, vestíbulo, sala de estar y comedor pasantes, cocina, lavadero, han sido organizadas a través de espacios amplios y proponen lugares de transición –balcones y galerías, de 1,8 m de ancho– que ofrecen a los usuarios espacios intermedios entre el interior y el exterior.

Estos espacios de transición funcionan como cojines climáticos. La fachada de poniente se resuelve con una galería con cerramientos ligeros de madera de castaño y vidrio formada por tres capas: fachada de transición, espacio cojín y fachada de cierre que se resuelve con piezas de hormigón prefabricado a modo de brise soleil. Su sección constructiva favorece la producción de calor en invierno, manteniendo el espacio cojín cerrado, y protege del calor en verano al mantener el espacio galería abierto para la ventilación.

La fachada interior se resuelve con un balcón corrido con una barandilla
permeable que permite las vistas al paisaje desde la vivienda. Las soluciones pasivas propuestas en Espai Natura, la distribución, la tipología y la galería, permiten el control solar y térmico del edificio, solución,
entre otras muchas, que hace posible que no sea necesario la utilización de aire condicionado, y por tanto, hacen la propuesta más sostenible y respetuosa con el medio ambiente.

Los criterios con los que se ha desarrollado Espai Natura generan beneficios como la optimización de los niveles térmicos, bioeléctricos y lumínicos; mejoran la calidad del agua y del aire; minimizan el impacto de los campos eléctricos y magnéticos, así como la toxicidad  de las pinturas. Además, a través de la utilización de proveedores y materiales de proximidad, se ha garantizado la responsabilidad y la coherencia con la que se ha abordado este proyecto.

Las viviendas de Espai Natura disponen de piscina, zona ajardinada con especies autóctonas del paisaje del Vallès, área de juegos infantil y se creará un huerto que se regará con aguas pluviales. Toda esta zona será de uso común a los usuarios que ocupen otros tres edificios más ya planificados: la fase dos en construcción con un total de 15 viviendas, la fase tres  con 20 viviendas dúplex y la fase cuatro con 8 viviendas. Todas ellas seguirán los criterios
de HAUS.

El edificio, ubicado en Sant Cugat, ha sido reconocido con una selección en la categoría Arquitectura de los premios FAD 2018, que este año han celebrado su 60 edición; y como finalista en la XV edición de los Premios Catalunya Construcció 2018, en el apartado de Innovació en la Construcció. Espai Natura, además, es el primer edificio residencial de más de seis viviendas en el estado español que recibe la certificación de “cuatro hojas verdes” que otorga el Green Building Council. Por último, es también uno de los primeros edificios residenciales en el estado que consigue la certificación energética A.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>