0

Studio Montagnini Fusaro

Salle de gymnastique “Tatironne” . Bussigny

Studio Montagnini Fusaro. Salle de gymnastique Tatironne . Bussigny afasia (2)

Studio Montagnini Fusaro . photos: © Adrien Barakat . © Alessandra Chemollo . © Matthieu Gafsou

The building houses a double gym equipped with stands, a judo room and a wood-fired district heating plant. Taking advantage of the slope of the site, the sports structure dialogues with the residential district thanks to a façade of a single floor. On the opposite side, the front is articulated on three levels with a loggia towards the landscape. Two opposing windows allow the gaze to cross the building and illuminate the large indoor hall, lined in wood.
_

 

Studio Montagnini Fusaro. Architettura e Paesaggio
Salle de gymnastique “Tatironne”, Bussigny

Programme: Gym
Location: Bussigny, Switzerland
Competition 2012
Construction 2015 – 2016
Client: Town of Bussigny
Authors: Studio Montagnini Fusaro. Architettura e paesaggio (Venice)
In collaboration with Butikofer De Oliveira Vernay sàrl (Lausanne)
Project team: Marco Montagnini, Francesco Fusaro, Alessandro Carollo, Laure Lepareux, Serena Vianello
(Studio Montagnini Fusaro)
Serge Butikofer, Olivia De Oliveira, Olivier Vernay, Clara Masìa Zurriaga
(Butikofer De Oliveira Vernay sàrl)
Consultants : Regtec SA (economist), Boss & Associés ingénieurs conseils SA (structure), Enerconseil SA (heating ventilation), Ecoacoustique SA (acoustic), Aebischer & Bovigny (lighting), Tecsan SA (plombing and drainage), Perrotet. Ingénieurs conseils en électricité SA (electricity), Inexis Ingénieur Sàrl (fire protection), Mosini et Caviezel SA (surveyor), De Cérenville Géotechnique SA (geotechnic), AZ Lausanne SA (central heating)
Artist Robert Ireland
Construction: Steiner SA

L’edificio accoglie una palestra doppia dotata di tribune, una sala di judo e una centrale di teleriscaldamento a legna. Sfruttando la pendenza del sito, la struttura sportiva dialoga con il quartiere residenziale grazie a una facciata di un piano. Sul lato opposto, il fronte si articola su tre livelli e si apre con una loggia verso il paesaggio. Due vetrate contrapposte permettono allo sguardo di attraversare il corpo di fabbrica e illuminano la grande sala interna, rivestita in legno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>