0

OFFICE

Tondo . Brussels

OFFICE . Tondo . Brussels (1)

OFFICE Kersten Geers David Van Severen

‘Tondo’ is a footbridge that connects the House of Representatives’ offices with its recent extensions, the new Forum Building, on the other side of the Leuvensestraat in the centre of Brussels. The bridge was explicitly designed as a spatial element, rather than a technical solution. Named after the tradition of the ‘Tondo’, a circular renaissance painting, it’s shaped like a ring, and tucked between the two facades. There is a generous walk around an enclosed outer space, which also functions as an escape and meeting space. At the same time, the ‘detour’ also allows the height difference between both buildings to be bridged by means of a single, accessible slope of 4%. Towards the city, the bridge shows itself as a ‘closed’ element, in the tradition of, for example, the Bridge of Sighs. Coated with mirrored panels, they reflect the facades of both the Forum building and Parliament. From closer she shows through the opening a subtle view of the passages between the two buildings. Structurally, the bridge can be described as a stiff disc, the roof, on which the floor hangs with a minimal presence of structure: a near ephemeral pavilion between the buildings. Viewed from above, however, the sculptural beam game of the structure is visible: an ‘eye’ on the world.
_

 

TONDO
2017 – … / Brussels, BE
Competition, 1st prize. In cooperation with Bollinger + Grohmann (Stability Studies)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>