0

dmvA architects

The Cube . Kortrijk

dmvA architects . The Cube . Kortrijk (1)

dmvA architects . photos: © Luca Beel

The Forum building is the heart of the campus. The campus lacked a decisive image towards its surroundings, as a counterpart to Kortrijk Xpo. At the same time, the campus is defined, but not physically closed off from its environment. This results in an approachable and accessible campus for pedestrians. The aim of the development of the site is to increase the accessibility between Xpo and Campus, to expand the dynamics of the school to the street side and to integrate the campus in its surroundings.

 

A characteristic of the building is de height difference between the campus and the adjacent site. The development of the plot should therefore not only take place on an architectural level, but also on an urban development level. The organization of the functions on the site therefore takes place on two levels: the commercial spaces on the ground floor (street level) and the school functions on the 2 floors (campus level). By literally extending the campus platform around the new building volume, a floating platform is created. The platform forms a clear and logical separation between public and semi-public (outdoor) spaces, between retail and school functions.

The floating platform serves as a catalyst for the whole site. It structures, defines and organizes the pedestrian flows on the campus. The square, created on the first floor, can be used as a terrace for the polyvalent space as well as for other activities. Large holes in the floating platform and a wide external staircase connect the covered outdoor area with the multifunctional square and lead the pedestrians to the school campus. This multipurpose space with professional kitchen is therefore a vital link in the design.

Characteristic and decisive for the project is the intelligent supporting structure of the building. The starting point was to create a building with large, open and flexible classifiable spaces. Within this context the building is conceived as a literal stacking of open spaces, defined by horizontal concrete slabs that are separated by columns. The floor slab above the first floor and the roof slab are supported and carried by a system of steel trusses. A duplex floor in the form of a beam-shaped volume in reinforced concrete is suspended on the inside between the trusses. A central concrete core with elevators, stairs and shafts guarantees the stability of the building.
_

Design: Campus building for the university Vives with polyvalent spaces and classes
Address: Universiteitslaan 2, 8500 Kortrijk
Projectdesigner: dmvA architects: David Driesen, Tom Verschueren, Jolien De Baets, Gert-Jan Schulte, Rob Naulaers
Client: Vives Zuid vzw, Hogeschool, Doorniksesteenweg 145, 8500 Kortrijk
Built area: 2500 m2
Date completion: November 2017
Building cost: 4 500 000 euro (excl. BTW)
General contractor: Furnibo
Stability engineering: COBE
Structural engineering: HP Engineers
Safety coordination: Kubiek
Photography: Luca Beel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>