0

Nieto Sobejano

The Arvo Pärt Centre . Laulasmaa

© Estelon

Nieto Sobejano Arquitectos . photos: © Roland Halbe

The Arvo Pärt Centre designed by Nieto Sobejano Arquitectos has been inaugurated in Laulasmaa (Estonia).

 

The Arvo Pärt Center was founded in 2010 with the aim of preserving and researching the creative heritage of Arvo Pärt, considered one of the most important living composers. In 2014, an international competition was organized for its new building, in which the project by Nieto Sobejano was chosen as the winner among a shortlist of twenty other architects, including Coop Himmelb (L) Au (Austria), Claudio Silvestrin (Great Britain), Jensen & Skodvin (Norway), Office Keers / van Severen (Belgium), Rick Joy (USA) and Zaha Hadid (Great Britain).

Located in a forest of large pine trees next to the Baltic Sea, Nieto Sobejano’s project suggests a dialogue between architecture, music and landscape. Originating in a geometric pattern of pentagonal coutyards, the building seeks a balance between the intimacy of the work of Arvo Pärt and the serene beauty of the magnificent natural environment. A large zinc roof unifies the whole integrating itself into the landscape, housing archive spaces, library, administration, exhibitions and a concert hall. The outer perimeter is treated as a filter of thin circular columns that merge with the surrounding pines. A slender helical tower rises above the trees to allow views of the sea from above.

The inauguration of the new centre is celebrated with a concert on October 13, 2018, with the presence of Arvo Pärt, the President and authorities of the Baltic country, the Ambassador of Spain, and numerous international personalities of culture.
_

  El Centro Arvo Pärt fue fundado en 2010 con el fin de mantener vivo el legado creativo de Arvo Pärt, considerado como uno de los más importantes compositores contemporáneos vivos. En 2014 se convocó un concurso internacional para el edificio de su sede, en el que el proyecto de Nieto Sobejano resultó ganador frente a otros veinte equipos de arquitectos, entre los que se encontraban Coop Himmelb(L)Au (Austria), Claudio Silvestrin (Gran Bretaña), Jensen & Skodvin (Noruega), Office Keers/van Severen (Bélgica), Rick Joy (USA) y Zaha Hadid (Gran Bretaña). 
Situado en un bosque de grandes pinos junto al mar Báltico, el proyecto de Nieto Sobejano sugiere un diálogo entre la arquitectura, la música y el paisaje. Originado en un patrón geométrico de patios pentagonales, el edificio busca un equilibrio entre la intimidad de la obra de Arvo Pärt y la serena belleza del magnífico entorno natural. Una gran cubierta de zinc unifica el conjunto y se integra en el bosque albergando espacios de archivo, biblioteca, administración, exposiciones y sala de conciertos. El perímetro exterior es tratado como un filtro de delgadas columnas circulares que se funde con los pinos circundantes. Una esbelta torre helicoidal de base pentagonal se eleva por encima de los árboles para permitir desde la altura las vistas hacia el mar. 
La inauguración del nuevo edificio se celebra con un concierto el 13 de Octubre de 2018, con la presencia de Arvo Pärt, el Presidente y autoridades del país báltico, la Embajadora de España, y numerosas personalidades internacionales de la cultura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>