0

Fala Atelier

house with a curved wall . porto

Fala Atelier . house with a curved wall . porto (5)

Fala Atelier . photos: © ricardo loureiro

The derelict construction was found on an unremarkable neighbourhood, hiding a deep and generous garden; the proud pitched roof distinguished the otherwise trivial architecture.

 

After reseting the construction to a bare structural existence, the inner space was solved with the precise placement of a gently curved wall as a separation between the public and private programs. The intersection of the existing walls, the sloped roof and the new wall resulted in a complex geometrical form. Through the new wide window, a clear tension towards the picturesque garden was created.

The main space, loosely populated by furniture, showcases four blue doors (leading to the small lobby, bedroom, bathroom or attic), a circular opening, various plants and an elegant metal pole that symbolically marks the highest point of the otherwise humble construction. A selected number of elements – doors, kitchen and furniture – were painted in strong colours contrasting with the general abstract whiteness of the room.

The wall facing the street was plastered and the entrance door painted in heavy salmon-pink; the greenish-blue gate, when closed, completes the deconstructed composition. A thin metal surface extends over the white volume as if made of paper: the light metal roof becomes the prominent urban element defining the image of the house, its houseness. While the interiors form a unity characterised by whiteness and precision, the outside expression is that of a loose juxtaposition of constructive elements. Ultimately the house is a rather conventional building, but unusually vivid.
_

house with a curved wall
porto, pt; 2016-17

dates:
design: september – december 2016
construction: april – november 2017

status:
private commission; built

project team:
filipe magalhães
ana luisa soares
ahmed belkhodja
julia andreychenko
rute peixoto
lera samovich
elisa sassi
paulo sousa

landscape architect:
joão magalhães

client:
private

contractor:
maxrenova lda

photography:
ricardo loureiro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>