0

Dominique Coulon & associés

Housing for elderly people . Huningue

HyperFocal: 0

Dominique Coulon & associés . photos: © Eugeni Pons

This housing for elderly people is located on the banks of the Rhine. The exceptional situation of the site allowed us to turn the common areas and the hall towards the river: the residents can enjoy the choreography of passing boats. The programme consists of twenty-five fifty-square-meter homes, a restaurant in three sections, a computer room, a hobby workshop, a vegetable garden and a petanque field.

 

Everything is organised to foster relations among the residents. Collective living spaces are as generous as possible, with abundant natural light. We have designed places that encourage exchanges and social interaction. Encounter-inviting events and sequences punctuate the routes.

The staircase stands at the centre of the building, rendering it unavoidable. In combination with the wide central space, it invites mobility. Upstairs, the patio brings light from the south into the heart of the building. The white volume inside seems suspended; it deconstructs the empty space and lends a certain strangeness to the whole.

Red concrete, terracotta and wood produce a benevolent atmosphere. Outside, the building is enveloped in brick on all sides. We selected a craft brick that is non-standard, irregular and occasionally misshapen. The walls catch the light; by emphasising its rustic port setting, the building connects itself to the history of the Rhine.
_

Client : Ville de Huningue

Architect : Dominique Coulon & associés
Dominique Coulon, Olivier Nicollas, Gautier Duthoit
Architects assistants : Javier Gigosos-Ruipérez, Diego Bastos-Romero
Competition : Gautier Duthoit
Construction site supervision : Olivier Poulat

Engineers and consultants :
Structural Engineer : Batiserf Ingénierie
Mechanical Plumbing Engineer : Artelia
Cost Estimator  : E3 économie
HQE specialist : Artelia
Fire safety system : Artelia
Acoustics : Euro sound project
Landscape : Bruno Kubler

Program : 22 assisted housing (20 x T1bis et 2 x T2), lounge room, winter garden, catering, multimedia room, hall, activity room, craft workshop, parking. 24 résidents

Address : 41 Rue du Maréchal Joffre, 68330 Huningue / Google maps location : 47.588383, 7.585551

Surface : 3932 sqm
Budget : 4 000 000 €

Schedule:
Competition : February 2013
Plans and technical phases : from january 2014 to october 2015
Construction : From march 2016 to december 2017

Construction companies : Earthworks road works (GIAMBERINI & GUY), structure (MADER), Concrete structure (TECHNOCHAPE), Water proofing (GALOPIN), Exterior aluminium joinery (LA SOLUTION ALU), Metal works (ROMAN), Exterior isolation and facade (SCHERBERICH), Scaffolding (FREGONESE), Plastering (SOMEGYPS), Interior wood joinery – furniture (MEYER), Wood floors (SINGER), Tiled floors (BURGER), Glued floors (ALSASOL), Painting (LES PEINTURES REUNIES), Cleaning (REGIO NETTOYAGE), Elevator (SCHINDLER), Green areas – fences (IDE VERDE), Heating – Ventilation – Solar production (LIEBERMANN), Plombing – Drainage (PAUL HERRBACH), Electricity (HUBER ELECTRICITE), Wood stove (LIEBERMANN), Kitchen (CF CUISINE)

 Logements pour personnes âgées à Huningue

Cette maison pour personnes âgées est située au bord du Rhin. L'emplacement exceptionnel du site nous a permis d’orienter les parties communes et le hall vers le fleuve : les résidents profitent ainsi du ballet des bateaux. Le programme est constitué de vingt-cinq logements de cinquante mètres carrés, d’un restaurant de trois salons, d’une salle informatique, d’un atelier de bricolage, d’un jardin potager et d’un terrain de pétanque. 

Tout est organisé pour favoriser les relations entre les résidents. Les espaces de vie collective sont les plus généreux possibles, la lumière naturelle y abonde. Nous avons dessiné des lieux propices aux échanges et à la convivialité. Les parcours sont ponctués d’événements et de séquences qui incitent aux rencontres et aux échanges. 

L’escalier est placé au centre du bâtiment, positionné pour devenir incontournable. Associé au grand vide central, il constitue une invitation à la mobilité. Le patio de l’étage apporte la lumière du sud au cœur du bâtiment. Le volume blanc intérieur semble suspendu, il déstructure le vide et donne une certaine étrangeté à l’ensemble.

Le béton rouge, la terre cuite et le bois fabriquent une atmosphère bienveillante. À l’extérieur, la brique enveloppe le bâtiment sur toutes ses faces. Nous avons sélectionné une brique artisanale déclassée, irrégulière et parfois déformée. Les parois accrochent la lumière, le bâtiment revendique une rusticité portuaire et se rattache à l’histoire Rhénane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>