0

OMA

ArcelorMittal HQ . Luxembourg

OMA . ArcelorMittal HQ . Luxembourg  (2)

OMA

In an architectural world where the vast majority of buildings is initiated by developers – and therefore has very few specific characteristics – and where more and more brands produce intangible and largely virtual contents, it is a rare pleasure to imagine an essential structure for a steel producer. The building aims to represent a product that coincides with the very beginning of civilization, in a country where history is forged by the steel industry and is strongly identified with that company.
_

 

The Arcelor Mittal headquarter aims to articulate three concrete ambitions:

– Assert the presence of Arcelor Mittal on the Kirchberg Plateau

– Expand the skyline of the city

– Demonstrate all the qualities of steel

The unique quality of steel is that it can be strong and hollow at the same time. It is this paradoxical combination that we use to the maximum – each component is used at the same time as structure to support the weight of the building and as a hollow shaft to deliver services to all parts of the construction. In this way, the building does not only demonstrate steel’s versatility, it also displays its beauty, from the utilitarian robustness of metal decking to the velvety quality of sandblasted steel plates. Walls, ceilings, floors, even acoustic materials will all be made of steel. Glass and wood will be the only complementary materials to make the interiors efficient and welcoming.

The project is divided in two parts, determined by different fire safety regimes. The Arcelor Mittal program follows high-rise regulations, while the rental offices stay within the low-rise regulations.

The base is resting on a terraced ground floor that is interpreted as an urban version of the topography of the Kirchberg Plateau. Common facilities such as the university, the auditorium (extendable to a mini conference center), the cafeteria with a view on the valley, occupy the terraced ground floor. From the corner facing Place de l’ Europe, playful stairs give access to the roof which is planted simply as a meadow to be used by the office workers and the public.

From the courtyard rises the Arcelor Mittal tower, reaching maximum allowed height. The volume is suspended high above the base so that from the city the tower will appear by magic. The outlines of the volume are curved to amplify the effects of light from the distance of the city. The inevitable movement of the façade across the range of Luxembourg’s temperatures has been mobilized to reinforce a systematic inside outside indentation across the entire façade – a visible breathing that makes the steel come alive.

The exposed section of the core is the part of the building that establishes the sustainability of the building’s technical performance.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>