0

Tez

Light Farm

Tez . Light Farm (1)

Tez Architekci

The massive amount of double glazing windows that cities like Brussels discard every year has already sparked our RELUX. The LIGHT FARM takes the idea of reusing double-glazing windows in new constructions even further: it involves more than 800 m2 of glazing that will be demounted from an office building that currently goes through complete renovation. The LIGHT FARM will give a new life to the windows by turning them into the outer envelope of a farm building in traditional barn shape. The LIGHT FARM will eventually harbour a full-fledged wooden house, but also spaces for stables, craft workshops, mediation and yoga classes…
_

 

KONCEPCJA:

Małgorzata Siekanko, Marta Sękowska – Kulińska, Kamila Nowakowska

PROJEKT BUDOWLANY:

Paulina Wielgosz-Konewka, Tomasz Talaga

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA:

500m2

KLIENT:

prywatny

STATUS:

w trakcie projektu budowlanego

MAKIETA:

Małgorzata Siekanko

GRAFIKA:

Hanna Podladowska

Przygoda z tym projektem zaczęła się od tego, że pewnego dnia na skrzynkę mailową otrzymałyśmy z Belgii profesjonalnie przygotowany PROGRAM dla Minimal Farm. Klienci zakupili piękną posiadłość na Kujawach i postanowili rozpisać konkurs dla architektów.
 W założeniu przyszli mieszkańcy chcieliby domu, który wzorem starych gospodarstw rolnych mieściłby pod jednym dachem część mieszkalną i część inwentarską. Inwentarzem mają być osły, chowane dla prowadzenia onoterapii oraz przetwórstwa mleka oślego.
 Inspirując się projektami Bengta Warne`a (szwedzkiego eco-architekta) dom jak i cała działka miałby być stworzone w sposób, który pozwoliłby żyć mieszkańcom jak najbardziej w zgodzie z naturą.
 Warne tworzył domy, które poprzez dodanie im „szklanej powłoki” (SZKLARNI) otrzymywały kolejny- czwarty wymiar. W tym wymiarze czas według Warne`a był reprezentowany przez niekończące się cykle pór roku, a z nimi cykle wzrostu, słońca, deszczu,wiatru… Całość miałaby współtworzyć PRZYRODĘ.
 Na działce miało znaleźć się odpowiednie miejsce na sad, warzywniak, naturalną oczyszczalnię ścieków, dodatkowe pastwisko i kawałek lasu.
 Pracę nad projektem zaczęłyśmy od zebrania informacji na temat prowadzenia oślarni w Polsce. Dowiedziałyśmy się, że osły lubią suche lekkie podłoże, dużo słońca, ale też ciszę i spokój…
 Ta wiedza stała się dla nas punktem wyjścia do projektu całego założenia. Wysłałyśmy do Belgii koncepcję i… wygrałyśmy!
 Dom mieszkalny to około 60 metrów kwadratowych powierzchni parteru oraz część sypialniana na piętrze. Dodatkowo na piętrze znajdują się pokoje dla gości dostępne z zewnątrz.
 W drugiej części budynku jest oślarnia a nad nią – stodoła. Oślarnię i dom łączy przestrzeń, która pełni funkcję SIENI na parterze, a na piętrze znajdować się będzie w tym miejscu zbiornik na deszczówkę.
 Na ścianie północnej domu znajduje się rampa, po której można dostać się do stodoły nad oślarnią oraz do pokoi gościnnych. Pod samym dachem, na drewnianym „pudełku” wzorem koncepcji Warne`a – powstała przestrzeń o dogodnych warunkach klimatycznych dla całorocznej uprawy wszelakich ziół i sadzonek. Dom, oślarnię i sień łączy w jedną bryłę SZKLARNIA w formie stodoły. Otwieranie połaci zostało tak przemyślane, aby ułatwić przewietrzanie budynku oraz korzystanie z tarasów na parterze i balkonów na piętrze. Podziały w przeszkleniach podyktowane zostały wymiarem okien, które przyjadą na budowę prosto z rozbieranej właśnie elewacji budynku biurowego w Belgii.
 Ten ponad 30 metrowej długości budynek odbijając i pochłaniając światło słoneczne za dnia, a rozświetlony od wnętrza nocą, tworzyć będzie taki specyficzny Light Farm na zielonej polanie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>