0

José Adrião

Praia do Estoril . Boavista Island

José Adrião  . Praia do Estoril . Boavista Island (2)

José Adrião ARQUITECTOS . photos: © Nuno Almendra

The detached houses at Praia do Estoril are located in a privileged area in Sal-Rei, Boavista Island, Cape Verde. The location is excellent due to the great proximity to the city centre – within a few minutes walking distance –and the direct access to the magnificent beach and the dunes of Praia do Estoril.
_

 

The residential project consists of 18 detached houses, creating a small residential area located in the middle of an alley connecting the houses directly to the seafront promenade of Sal Rei and to the beach.
The units have two or three bedrooms and a courtyard. The walls surrounding the courtyards provide a private an intimate atmosphere, as well as a protection from the wind and the sand from the beach.
Each unit has two floors. The common areas are located on the ground floor, with a spacious kitchen and living room area. The living rooms, depending on the type of house, open directly to one or two porches that create a relation between the interior of the house and the outside area. The window’s framework and its deep opening allow an almost complete connection with the exterior, reinforcing this relation. The porch along the house is an exterior lounge area with shade, protecting the interior of the house from the direct sunlight and the occasional rain.
In the upper floor, is the private area of the house, with the bedrooms and the two bathrooms. The bedrooms and the bathrooms open to a balcony, protected from direct sunlight, creating a relation with the surroundings and the sea.
The house’s main yard has a garden area with local plants, that are easy to maintain, and a swimming pool.
The finishing of the houses is simple and informal. The paving is made of weak concrete, the walls and the ceilings are plastered and painted in white and the aluminium frameworks are lacquered in matt white. The concept of the house was designed to reflect the casual and relaxed living of a beach house.
_

Location Praia do Estoril, Boavista Island, Cape Verde Project 2012 Client Privado Gross Floor Area 3.918 m2 Architecture José Adrião – Principal Carla Gonçalves – Project Manager João Albuquerque Matos, Margarida Lameiro, Ricardo Aboim Inglez, Sara Jardim Structure Engineer MB – Engenharia Services Engineer MB – Engenharia General Construction CFS Photography Nuno Almendra

As moradias da Praia do Estoril situam-se numa zona privilegiada de Sal-Rei, na ilha da Boavista em Cabo Verde. Têm uma localização excecional devido à grande proximidade em relação ao centro da cidade – a escassos minutos a pé – e ao contato direto com o magnífico areal e as dunas da Praia do Estoril.
 As 18 moradias da primeira fase do empreendimento funcionam como um pequeno núcleo habitacional e estão inseridas num sistema de azinhagas que liga as casas diretamente ao passeio marítimo de Sal Rei e à praia.
 As moradias de diferentes tipologias, de dois e três quartos, têm as características de casas-pátio. Os muros que en­volvem os pátios permitem criar simultaneamente um ambiente íntimo e de privacidade no seu interior, bem como a proteção em relação aos ventos e às areias da praia.
 As moradias têm dois pisos. No piso térreo situam-se as áreas comuns, de sala e cozinha num espaço amplo. As salas, dependendo da tipologia, abrem-se diretamente para um ou dois alpendres permitindo criar uma relação franca entre o interior e exterior da casa. O sistema de caixilharia e o grande vão permite uma abertura quase total de modo a reforçar esta relação. O alpendre em todo o comprimento da casa é uma zona de sombra e de estadia exterior e protege o interior da casa da insolação direta dos raios solares e da chuva ocasional.
 No piso superior situa-se a área privada da casa com os quartos e duas instalações sanitárias. Tanto os quartos como as instalações sanitárias abrem-se diretamente para uma varanda, protegida do sol direto, a partir do qual se tem uma relação com a envolvente e o mar.
 O pátio principal da casa tem um espaço ajardinado com plantas autóctones, de manutenção reduzida e uma piscina.
 Os acabamentos das casas são simples e de grande informalidade. Os pavimentos são em betonilha, as paredes e os tetos são rebocados e pintados de branco e as caixilharias são de alumínio lacado de branco mate. Todo o sistema con­strutivo foi pensado de modo a criar um ambiente descontraído e relaxado caraterístico de uma casa de praia.