0

Lagula

3PATIO HOUSE . Girona

Lagula . 3PATIO HOUSE . Girona  (1)

Lagula Arquitectes . photos: © Adrià Goula

Classical palatial buildings and old industrial spaces, such as the medieval dockyards, both share (at least) three conditions. First of all, the space is continuous and flows from room to room. Secondly, the structural vanes are equivalent, regular and adaptable. And finally, the volume of the series of spaces is not only related to the room size, but also to the holistic interpretation of the building. Of course, other obvious features differentiate these two typologies.
_

 

This house ambiguously inherits these three conditions. Its structure is clearly organised in four long continuous vanes. The impair number of structural lines modernly flirts with the classical paradigm of the symmetrical and classic venetian palatial structures of three vanes and four column lines. Somehow, it occupies a space in between the classical structural rhythms and the serial workshop structures.

Inside, the initially isotropic and aligned structure is organised by three courtyards. The resulting subspaces are occupied by the different common areas of the house: kitchen, dining and living rooms. Each courtyard is an external extension of the annexed living areas. The remaining fourth vane is reserved to the bedrooms wing.

The materiality of the house is subordinated to the roof structure. A white painted concrete cantilevered surface gives character to the building. It is ramified in beams and vaults, and floats four meters above the ground floor plant. Beneath this element, a mat-building system connects to the ground, with local ceramic tiling and rendered walls. Timeless traditional materials are combined with modern glazed surfaces around the courtyards.

We could say this house is a sort of palatial workshop, something queer as a clockwork orange, indeed. However, it works.
_

DESCRIPTION
Single Family House

SITE
PGA Catalunya Resort. Plot C1.08

PROMOTER
MBD Real State Group SL

YEAR
2014-2016

ARCHITECTS
Lagula Arquitectes

MAIN COLLABORATORS
Ordeic (Installations); Arnau Blancafort (Construction Supervision)

MAIN CONTRACTOR
Construccions Busquets SL

El tipo edificatorio áulico y los tradicionales espacios industriales, como las atarazanas medievales comparten (como mínimo) tres condiciones esenciales. En primer lugar, el espacio es continuo y sin distribuidores, pasando de habitación en habitación. Además, los vanos estructurales son equivalentes, mayoritariamente regulares o proporcionales y adaptables. Finalmente el volumen de estos espacios seriados no se relaciona únicamente con su proporción interna, sino con una interpretación unitaria del edificio. Por supuesto, otras múltiples condiciones detectables a primera vista separan y especifican ambas tipologías.
 Esta casa hereda de un modo ambiguo estas tres condiciones comunes. Su estructura se organiza en cuatro crujías continuas de proporción longitudinal. El número impar de líneas estructurales flirtea desde la modernidad con el paradigma clásico de los simétricos palacios venecianos tetrástilos, al disponer una crujía central doble. De algún modo ocupa un espacio entre los ritmos estructurales clásicos y las estructuras seriadas de los talleres preindustriales.
 En el interior la estructura inicialmente isótropa y alineada de las tres primeras crujías se inflexiona en torno a tres patios. Los espacios resultantes se ocupan por las diferentes áreas comunes de la casa: cocina, comedor y espacios de estar. Cada uno de los vacíos se configura como extensión exterior de los espacios anexos. El cuarto vano se reserva como espacio privado para las habitaciones.
 La materialidad de la casa se subordina a la estructura de su cubierta. Las vigas, voladizos y bovedillas de hormigón pintado determinan el carácter del conjunto, flotando sobre la superficie de la casa. Bajo este elemento se establece un sistema de mat-building ramificado sobre el terreno. Muros blancos y de piedra separan los diferentes elementos. Materiales enraizados en el lugar, sustituidos por cortinas de vidrio frente a los patios.
 Entre la atarazana y lo áulico existe un terreno ambiguo, queer. Y sin embargo, (creemos) funciona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>