0

unparelld’arquitectes

Dressing up the Square . Olot

unparelld'arquitectes . Dressing up the Square . Olot  (1)

unparelld’arquitectes . photos: © Roger Serrat-Calvó

The appropriation of public space by citizens is highly dependent on the space’s character. Showing off its new attire, the Sant Miquel Square in Olot takes on a domestic touch which leads one to perceive it as the neighbourhood’s communal space. With minimum costs, the foundations have been laid for the square once again to become the centre of social life, a space where all of the neighbours can meet and feel at home.
_

 

By applying a selective layer of paint, this intervention comprehends and enhances the spatial quality, geometry and construction systems of the square’s architecture. Tops, patterns and carpets provide the wall of concrete blocks with a sense of lightness, brightness and colour, following its own inflection and highlighting the textile nature of the support.

The geometric patterns evoke domestic life and also the events which are characteristic of the neighbourhood, such as the paper-costumes parade, the traditional farandula dances and the outdoor concerts under the marquee. This action strengthens the uniqueness of every space but most importantly, it creates a backdrop which is easily capable of hosting a wide range of activities and users, including games.

The project defines and develops one of the actions included in the Comprehensive Plan for Urban Rehabilitation – the result of a participative process led by Paisaje Transversal. In the same way salt enhances the flavour of a stew, the correct amount of paint strengthens the square’s identity and unifying character, and by extension that of the neighbourhood as a whole.
_

Dressing up the Square
Domesticating the Community Room

Vestir la plaça
Domesticar l’estança comunitària

España, Olot, Plaça de Sant Miquel

Autores
unparelld’arquitectes:
Eduard Callís Freixas
Guillem Moliner Milhau

Colaboradores
Jordi Moret, Jordi Collell, Ramon Heras

Promotor
Ajuntament d’Olot

Autor de las fotografías
Roger Serrat-Calvó, La Comarca d’Olot

Empresa Constructora
Soy & Soy pintors

Fecha fin de obra
2015

El carácter del espacio público condiciona la apropiación que de él hacemos los ciudadanos. Luciendo un nuevo vestido, la plaza de Sant Miquel de Olot adopta un tinte doméstico, induciendo a percibirla como la estancia comunitaria del barrio. Con el mínimo coste, se establecen las bases para que se convierta de nuevo en el centro de la vida social, en un espacio de relación inclusivo para todos los vecinos.

Aplicando una capa selectiva de pintura, la intervención lee y pone en valor la cualidad espacial, la geometría y los sistemas constructivos de la plaza. Coronamientos, estampados y alfombras atorgan ligereza, luminosidad y color a las paredes de bloque de mortero, partiendo de la misma modulación y reforzando la naturaleza textil del soporte.

Los motivos geométricos evocan el campo de lo domestico y también aquellos actos que identifican el barrio, como el desfile de vestidos de papel, el baile de gigantones o los conciertos en la carpa. La actuación refuerza la singularidad de cada ámbito, pero por encima de todo, propicia un talón de fondo capaz de acoger confortablemente a un abanico más amplio de actividades y de usuarios, incluyendo el juego.

El proyecto define y desarrolla una de las acciones acordadas en el Plan integrado de rehabilitación urbana, fruto del proceso participativo liderado por Paisaje Transversal. Como la sal potencia el sabor del guiso, la justa medida de pintura refuerza el carácter integrador y la identidad de la plaza y por extensión del barrio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>