0

Išora . Lapinskas

The Lithuanian Roads Museum . Elektrenai

Išora . Lapinskas .The Lithuanian Roads Museum . Elektrenai  (1)

Petras Išora . Linas Lapinskas

Museum as a machine to exhibit and a substance for the exhibition – is the core of the project. The Roads Museum project works as both – a tool to show and a part of the road infrastructure itself. The recently selected winning entry manifests a design principle – structural assemblage of the large-scale road industry elements to shelter the collection of the Lithuanian Roads Museum. It involves the full representation of the Road concept in a single compositional node.  The sequence of spatial layers: the entrance bridge, parking, exposition and events halls, hangar, technical premises, residence – all are united into continuously curated experience of the Roads Museum.
_

 

The avoidance of spatial representation of the casual traffic experience led the Museum design to unveil the complexity of the collection content in an encyclopedic and systematic way. As the Periodic table of elements explicates the matter – the repetitive structure was chosen as an order to categorize the landscape of content. The experience of the Roads Museum unfolds the Road concept in layers – from human scale to regional infrastructure – by articulating the systems of elements and mapping them on the spatial coordinate system. 
The urban intervention concentrates in one single node, saving the natural character of the surrounding from any other infrastructural intervention. In contrast the proposal is grounding a new park that prolongs the natural roadside landscape, topography and floral structures. The axis of the highway is the leading factor generating the composition: the main volume is facing the parallel driveway in a minimum distance as the monumental landmark. An inviting square plaza to cultivate car culture tops the assemblage of the road industry elements. The adjacent driveway itself augments the exposition with the real panorama of views and sounds of the dynamic transport flow. Proposed new street creates the entrance to the site and extends into existing circular street structure elaborating the existing urban cluster. The scale of atriums is an inverted reference to the neighboring urban fabric. The park is programmed to function as a new local public, cultural and recreational space in the outskirts of the city. 
            The visitors’ experience of the exposition starts while one is still in the car: the bridge leads directly to the parking site drive-in museum part, where the cars appear environed by artifacts of the roof exposition. The narration unfolds in a section continuing down on foot where a visitor finds a totality of terraced plateau of exhibition elements spanning both through exhibition area and the terraces of supplementing functions. A central atrium displays the installed authentic road technique and concentrates the functional arrangement of visitors, expositions, administration, and technical spaces around it. The cafeteria space is designed to expand into the atrium and the west side terrace, which is leading to the outside stairs, the roof parking and the park. The elements of landscape design are proposed to be assembled from the artifacts of the road industry as the experiential continuity of Road Museum narrative.
            The topography of a natural landscape is extended into the interior. The functional spaces are zoned on the levels of natural ground. The main hall of many altitudes both elevates the objects of exposition and becomes spatial coordinate system displaying the cultural, social, economical, infrastructural aspects of the Road concept. The main exposition is entered via the hanging pathway introducing the visitor with the unified holistic preface into the display.   
The complex of the green building technologies are envisioned. All the infrastructure of the building engineering is concentrated in a section of the roof plane. The formation of the ground level of the building maximally preserves the natural relief by shaping terraces. The natural lighting solutions penetrated inside the roof plane are proposed to be applied in the interior design. The pond functions as a rainwater collector. Geothermal heat pumps are planned to be installed on site. 
Interior elements, park urban furniture, are reused elements of the road industry – building industry equipment, beams, slabs and etc. constitute the assemblage of the main structure and become integral part of the extended exposition. Reused infrastructural elements complement the content and expand the definition of the infrastructural node exposing the integrity of the Road industry and the Museum as an institution.
_

The Lithuanian Roads Museum – 1st prize winner

Authors
Arch.​ Petras Išora
Arch. Linas Lapinskas
Team
Arch. Ona Lozuraitytė
Arch. Davit Tsanava​ 
Arch. Jonas Žukauskas