0

zza . ANGELINI + CASINO

San Martín de la Mar Square . Santander

© Roland Halbe

zza . Angelini + Casino . photos: © Roland Halbe . © zza

The strategy proposed is one of an urban seam to be achieved by means of a series of terraced platforms and slopes forming stands, whose geometry solves the difference in levels of the site and the link between its limits: Reina Victoria Avenue in the north, Union Street in the west and the southern area in the lower part of the square itself.

 

Urban seam
These platforms permit, by means of slight level changes, the resolution of the topographic gap and generate a new and continuous territory, sewn to the borders of the city. A new open and flexible space; a whole made up of different situations, levels, spatial and material dimensions, designed to be discovered by the user: a spatial and material system with multiple possibilities of use and interpretation; a hybrid between stands, square and park.
Topographic garden
The stands have variable dimensions, comprising from grade-spaces of strict section, to the widening of the platform which allow the creation of places with more spaciousness, as well as other possibilities for gathering and enjoyment. The terraces are created basically as natural elements: spaces with grass areas and finished with ecological paving which generate intermediate situations between the artificial and the natural, and which permit the growth of vegetation and the natural drainage of rain water.
The paved spaces made of concrete pavement are also placed on the stands to make the route easier and, especially, the connection with the new entrances considered. The paved stands are defined by means of naturality-artificiality relationships, beginning with the hard concrete pavement —the most urban condition—, to the grass areas —the most natural condition—, going through mixed intermediate situations solved by means of ecological paving stones.
Activities such as going for a walk, sitting to gaze at the views, lying in the sun or taking a nap, taking the dog for a walk, meeting friends, going on an urban picnic looking at the sea, reading a book in the heat of the winter sun or watching an urban event with the Bay as background for the ludic platform, are all part of the multiple possibilities offered by this new urban space.
Access
The project intends to generate an urban space which can be crossed on foot and strolled around, offering four fundamental actions on the borders of the project:
1. A new staircase located on Reina Victoria Avenue —on the corner which comes into contact with the dividing wall of the pre-existing edification —which connects the different levels of performance in a fast and direct way..
2. Multiple accesses from Union Street to the different platforms, by means of slight ramps which geometrically settle/solve the joining of the stands with the steep sloped street mentioned above.
3. The configuration of a main access to the project from its lowest level, treating it as the beginning of the route accessible through the square and as a connection with city in the lower part of the project.
4. A new layout of the southern staircase in the lower part of the action to generate better access and connection with the bay, promoting the relationship with it.

Playground
In the lower part of the project we find two horizontal areas, more static and slightly sunk, dedicated to play and performances. The first one, larger, is planned as an hexagonal enclosure site, which is meant to serve as a game board or small spontaneous stage for urban events. Its special materials —synthetic wooden paving— seeks to promote the appearance of this type of use and a warmer perception of the space. The second, a small protected place, surrounded by trees and vegetation is finished with rubber flooring and swings, making it suitable for children’s activities.
Urban viewpoint
The new San Martín de la Mar Square aims to rediscover and boost the privileged location this urban enclave holds in the city of Santander, referring especially to the views which can be obtained from it. Its new condition of urban viewpoint allows visitors to enjoy exceptional views oriented to the south, reincorporating the lost images of the bay and the passage of ships in that area of the city. Its new configuration as a promontory and the intentional position of the trees and vegetation, enable an optimal capture of views and visual escape.

Completion date: 2014
Gross area: 1.770 sqm
Budget: 167.780 €
Client: Ayuntamiento de Santander
Architects: zigzag arquitectura:
Bernardo Angelini & David Casino
Collaborators: Victor Sánchez, architect
Manuel Casino
Bertha Malatesta
Technical Architect: Alberto López Díez
Structure Consultant: Mecanismo Ingeniería
Facilities Consultants: Urculo Ingenieros
Construction company: Ascan
Photography: Roland Halbe
zigzag arquitectura

Costura urbana
 Se propone una estrategia de costura urbana a través de una serie de plataformas aterrazadas y taludes a modo de graderío, cuya geometría resuelve las diferentes cotas del emplazamiento y el enlace entre sus límites: la avenida Reina Victoria en el norte , la calle Unión en el oeste, y la zona sur en el nivel inferior de la propia plaza. Estas plataformas permiten, mediante ligeros cambios de nivel, solventar dicho desfase topográfico y generar un nuevo territorio continuo, cosido a los bordes de la ciudad. Un nuevo espacio abierto y flexible; un conjunto de diferentes situaciones, niveles, dimensiones espaciales y materiales, diseñadas para ser descubiertas por el usuario; un sistema espacial y material con múltiples posibilidades de uso e interpretación; un híbrido entre grada, plaza y parque.
 Espacio topográfico
 La sección del graderío posee dimensiones variables, abarcando desde espacios-grada de sección estricta, hasta ensanchamientos de la plataforma que permiten crear lugares de mayor amplitud, así como otras posibilidades de reunión y disfrute. Las terrazas se plantean fundamentalmente como elementos naturales: espacios con plantación de pradera y acabados con adoquín ecológico que generan situaciones intermedias entre lo artificial y lo natural, y que permiten el crecimiento de la vegetación y el drenaje natural del agua procedente de la lluvia.
 Los espacios pavimentados mediantes adoquines prefabricados de hormigón también se localizan en la gradas para facilitar los recorridos y, en especial, la conexión con los nuevos accesos planteados. La gradación de pavimentos se define mediante relaciones de naturalidad-artificialidad, partiendo del pavimento duro de hormigón (la condición más urbana), hasta la pradera, (la condición más natural), pasando por situaciones mixtas intermedias resueltas mediante el adoquín ecológico.
 Actividades como pasear, sentarse a contemplar las vistas, tumbarse a tomar el sol o echar la siesta, pasear al perro, reunirse con los amigos, realizar un picnic urbano con vistas al mar, leer un libro o el periódico al calor del sol del invierno o contemplar un evento urbano con el telón de fondo de la Bahía en la plataforma lúdica, forman parte de algunas de las múltiples posibilidades de este nuevo espacio urbano.
 Accesos
 El proyecto pretende generar un espacio urbano atravesable y recorrible peatonalmente, planteando cuatro actuaciones fundamentales en los bordes del proyecto:
 1. Una nueva escalera situada en la avenida Reina Victoria —en la esquina en contacto con la medianera de la edificación preexistente— que conecte de un modo rápido y directo las diferentes cotas de la actuación.
 2. Múltiples accesos desde la calle Unión a las distintas plataformas, a través de suaves rampas que resuelven geométricamente el encuentro de los graderíos con dicha calle en pendiente.
 3. La configuración de un acceso principal al proyecto en su cota más baja, tratándolo como inicio del recorrido accesible a través de la plaza, y como conexión con la ciudad en la zona inferior del proyecto.
 4. Un nuevo trazado de la escalera sur en la zona inferior de la actuación para generar un mejor acceso y conexión con la bahía, fomentando la relación con la misma.
 Plataforma lúdica - espacio de juegos
 En la zona inferior de la actuación se plantean dos áreas horizontales, más estáticas y ligeramente rehundidas, dedicadas a los juegos y a las actuaciones. La primera de ellas, de mayor tamaño, se plantea como un recinto aproximadamente hexagonal, que tiene el objeto de funcionar como tablero de juego o pequeño escenario espontaneo para eventos urbanos. Su especial materialidad -tarima de madera sintética- pretender fomentar la aparición de este tipo de usos y una percepción más cálida del espacio. La segunda, un pequeño lugar protegido, rodeado de árboles y vegetación se materializa con un suelo de caucho y columpios, adecuándose así a las actividades de los niños.
 Atalaya urbana
 La nueva Plaza de San Martín de la mar pretende redescubrir y potenciar la ubicación privilegiada que posee este enclave urbano en la ciudad de Santander, en relación especialmente a las vistas que desde ella se pueden obtener. Su nueva condición de atalaya urbana permite disfrutar de una excepcionales vistas hacia la orientación sur, reincorporando las imágenes perdidas de la bahía y el paso de los barcos en esa zona de ciudad. Su nueva configuración como promontorio y su intencionada posición de los árboles y de la vegetación, posibilita la optima captación de vistas y el escape visual.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>