0

David Chipperfield

Xixi Wetland Estate . Hangzhou

David Chipperfield . Xixi Wetland Estate . Hangzhou (1)

David Chipperfield Architects . photos: © Simon Menges . + baunetz

Xixi Wetland Estate completed.

 

Xixi, a national wetland park located on the outskirts of Hangzhou, is a built landscape and an area of nature, which has been shaped by man for over a thousand years. The omnipresent relationship between landscape, architecture, and water is key to the atmosphere in Xixi. This atmosphere has been integrated into a new development of apartment buildings.
The apartment buildings are surrounded by a water garden, which, as a reference to the wetland park, is a mostly wild landscape. In contrast to these green surroundings, the buildings appear as dark stone volumes embedded in the water garden. They are, as is typical for villages in Xixi, placed on a stone plinth that sits in the water. This plinth forms the base of a village group with various levels, walls, and balustrades creating a sequence of exterior spaces, which enable access to the buildings. The interiors are characterised by floating spaces. Room height windows allow for natural light and views over the water garden.

Date: 2007–2015 Gross floor area: 11,800 m² Client: Hangzhou Westbrook Investment Co. Ltd. Architect: David Chipperfield Architects Berlin, Shanghai Design: Mark Randel – Partner Project management: Libin Chen – Partner Project architects: Ilona Priwitzer, Manh Kinh Tran, Sascha Jung, Samson Adjei Contact architect: ECADI (East China Architecture and Design Institute) Landscape architect: Belt & Collins Structural engineer: ECADI Services engineer: ECADI Project management: Hangzhou Westbrook Investment Co. Ltd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>