0

f451

Patio house . Esporles

F451 . Patio house . Esporles (1)

F451 Arquitectura (Miba + SiO2) . photos: © José Hevia

The house is located in a new residential area facing the historical village of Esporles. Urban regulations for this new residential area establish 3m setback form each side of the plot, which slopes down to the north having a 3m difference from south side to north side. Views strictly follow the axis south (mountain and sun) north (old village). East and west will have very close neighbors.
The proposal is the result of placing a classic 1 level central patio house typology on a 45 degree slope.

 

The patio is opened to the south side to maximize sun insulation and views. The typical “O” plan layout is completed by extending the living room pavement to connect with the master bedroom trough the patio. The garden is a continuous surface that slopes down from south to north crossing the house. House and garden intersect in that interior-exterior space that becomes the core of and the environmental regulator for both of them by providing double orientation and crossed ventilation for all the house spaces and a fresh air corridor that cools the north porch (under the studio area) during the hottest summer days.
_

TYPE: Single family house. 230 m2
SITE: Esporles, Mallorca, Spain
DATE: 2010 (design) 2011 (construction)

La casa está situada en una pequeña área residencial frente al casco antiguo de Esporles. El terreno presenta un desnivel de 3 metros desde la cota de acceso (al Sur) hasta el límite norte. Las vistas hacia el pueblo y la montaña se encuentran a norte y sur, mientras que a este y oeste se prevé la construcción de dos casa vecinas.

La propuesta es el resultado de situar una vivienda de clásica planta romana (con patio central que organiza todas las estancias) sobre una pendiente de unos 30 grados. El patio se abre hacia el sur para maximizar la exposición solar mientras el pavimento conecta la sala con la habitación principal para consolidar la planta en “O”. El jardín es una superficie continua que atraviesa la vivienda por el centro. Vivienda y jardín confluyen en el patio central que conecta los dos niveles y ejerce de regulador climático al proporcionar doble orientación y ventilación cruzada a todos los espacios de la casa. El patio se abre a sur en cota alta y a norte-en forma de porche- en cota baja, generando de este modo una secuencia de espacios climáticamente distintos que se ocupan en función de la época del año y las condiciones climáticas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>