0

TEd’A

VICENÇ AND MALEN’S HOME . Palma

TEd’A . VICENÇ AND MALEN’S HOME . Palma (4)

TEd’A arquitectes

Building a palimpsest. Everything adds. Everything helps. More is more.
The support is a flat from the sixties in the old city center of Palma. It is an empty apartment, without any partitions. It is bare flat, naked. The only preexistences are merely constructive: structure, a perimeter wall and downspouts. These are unmovable preexistences.
_

 

Each of the elements that configure the intervention is positioned on a different level, on a different layer, showing them as independent constructive elements. The proposal attempts to show the processes, textures, reliefs, joints, seams.
Th estructure, the new inner layer of façade, the pavement suture, the electricity, lighting, and three closed rooms, could be a short list of the elements that built up the intervention. Each of these elements is autonomous, overlaped with the rest, conforming a built palimpsest.

The existing structure is made of reinforced concrete, this is left completely bare, skinless, only bones. The structure will be free from the other elements.

The perimeter of the house is insulated with cork, behind a ceramic wall. The ceramic pieces are placed with a continuous vertical joint, showing that they have no structural function. These are adjustment pieces of termoarcilla. Pieces of 19x19cm and 5 or 10cm thick. They are intentionally placed in the wrong position, with its relieve towards outside, texturating the walls and demonstrating their non-isulating function. A first exceptional row will act as a minimal plinth, and at the same time it helps us to adjust the total high of the wall.

The existing concrete pavement is polished. At the same time the old wounds left by the old distribution are sutured. This suture is made with marble pieces, underlining the palimpsest. None of the joints between the pieces of marble does not coincide with a change of direction of the marble strip.

Electricity will also be independent. Both the switches and the plugs are placed on the wall, not inside, but on it. Because of the relief of the ceramic pieces it becomes difficult to fix an electrical box on them. For this reason, where an electrical element is placed, a piece of termoarcilla is replaced for a clay tile that has exactly the same dimension. In this tile we make some small and precise holes to fix the electrical element, and, thanks to its flatness, the assembly is easier. We will use surface switches and plugs.

The lighting will be based on plug, cable and light bulb. The cable will run inside a brass tube, in contrast with the ceiling.
The three closed rooms are placed in a staggered form. These will be built in spruce wood, a lightweight material, allowing its free position, independenly of the existing structure. These rooms will be built inside-out, showing the wooden substructure that configures them, and sheathing them only on their interior face. In between them, three open spaces are generated, they are interlocked and communicated in a diagonal form. The most public activities will take place in these three spaces. They are open spaces, shared spaces, with no specific use, without sheathing, naked spaces, where the owner’s objects float and where the furniture is mobile.
_

VICENÇ AND MALEN’S HOME

Architects: TEd’A arquitectes (Jaume Mayol, Irene Pérez)
Promoter: Vicenç Sacarés
Area: 164 m2
Location: C. Tous i Maroto, 5, 4t, A. Palma
Design: 2012
Construction: 2012-2015 […] 2018-…

Construir un palimsesto. Todo suma. Todo ayuda. Más es más.
El soporte es un piso de los años 60 dentro del casco antiguo de Palma. Un piso vacío, sin divisorias. Un piso desnudo. Las únicas preexistencias son meramente constructivas: estructura, cerramiento perimetral y bajantes. Son preexistencias inamovibles.
Cada uno de los elementos que configure la intervención se colocará en un plano diferente, en diferentes capas, mostrándolos como elementos constructivos independientes. La propuesta intenta evidenciar las características propias de la construcción. Mostrando los procesos, las texturas, los relieves, las juntas, las costuras.
La estructura, el trasdosado, las suturas del pavimento, la electricidad, la iluminación y las tres estancias cerradas, podrían conformar un listado resumido de los elementos que conforman la intervención. Cada uno de estos elementos se muestra autónomo, superpuesto con el resto, formando un palimsesto construido.
La estructura existente es de hormigón armado, esta se deja totalmente descarnada, sin piel, sólo huesos. La estructura será libre del resto de elementos.
El perímetro de la vivienda se aisla con corcho, detrás de un trasdosado cerámico. Las piezas cerámicas se colocan con junta vertical corrida, mostrando que no tienen función estructural. Son piezas de ajuste de termoarcilla. Piezas de 19x19cm y 5 o 10cm de grosor. Se colocan en posición voluntariamente equivocada, con los dientes hacia afuera, texturizando las paredes y evidenciando su función no aislante. Una primera hilada excepcional conformará un zócalo mínimo que al mismo tiempo nos ayuda a ajustar el trasdosado a la altura libre total.
El pavimento existente de hormigón se pule. Al mismo tiempo se suturan las antiguas heridas que le dejó la antigua distribución. Esta suturación se hace con piezas de mármol, subrayando el palimsesto. Ninguna de las juntas entre las piezas de mármol coincide con un cambio de dirección de las mismas.
La electricidad también será independiente. Tanto los interruptores como los enchufes se colocan encima de la pared, no dentro, encima. Pero ante el relieve que presenta la pieza cerámica es difícil fijar un elemento eléctrico. Por esto, allí donde se tiene que col·locar un mecanismo, se substituye una pieza de termoarcilla por una baldosa de barro que coincide en dimensión. A ésta se le practican unos pequeños agujeros para poder fijar los mecanismos, y, gracias a su planeidad, el montaje es más fácil. Los interruptores y enchufes serán de superfície.
La iluminación serà a base de enchufe, cable y bombilla. El cable correrá por dentro de un tubo de latón, brillante, en contraste con el techo.
Tres habitaciones cerradas configuran el espacio. Estas se ejecutan en madera, con la finalidad de no cargar la estructura existente y al mismo tiempo mostrarse como otro elemento independiente del resto. Las tres estancias cerradas se colocan a tresbolillo. Serán de madera de abeto, un material ligero que posibilita su libre posición, independientemente de la estructura. Se construyen con los huesos por fuera y la piel por dentro, mostrando la subestructura de escuadrías que las configura y revistiéndolas solamente por la cara interior de las habitaciones. Entre ellas se generan tres espacios abiertos, maclados y comunicados en diagonal. En estos tres espacios se acomodarán los usos más públicos de la casa. Son espacios abiertos, compartidos, sin concretar su uso, espacios de uso flexible, sin revestir, desnudos, donde los objetos del usuario flotan y los muebles son móviles.
La lista sigue. Todo llega para sumar, para añadir.
 
 
forget context, concepts
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>