1

Vaillo+Irigaray . GALAR . VELAZ

Psychiatric Center . Pamplona

Vaillo+Irigaray . Psychiatric Center . Pamplona (1)

Vaillo+Irigaray Architects . GALAR . VELAZ . photos: © Rubén P. Bescós

The project is a reflection on memory: the pass of time and the evolution of architecture…
The proposal is a way to intervention in a 19th century building … the traces of the past are engraved in the new buildings, like a memory of ancient geometries … It is an unfinished architecture that the time will end up composing in the place …
_

 

Intervention Proposal

The proposal maintains and enhances the original values: pavilion typology in a 19th century building, pleasant scale in a landscaped surround, but neglected until now: interesting spaces between pavilions, suitable scale, well-proportioned patios: good connection between the patient and the concrete environment and environmental: perfect relationship between nature and architecture.

The aim is to enhance the original “hygienist spirit” and “therapeutic spirit” favouring occupational therapy and daily activities as fundamental treatments elements for good care of patients: therefore the relationship of architecture with the “domesticated” nature is re-focused, the exterior spaces and courtyards generated between the general circulations…

Prosthetic Strategy

The project aims to offer a hybrid between new and old buildings, trying to make the most of the values ​​of the existing and making it possible thanks to new “dressings” that re-vitalize the desired function: as a functional “prosthesis”.

In the same way that prostheses help the original member to recover a lost function, in this case they reconfigure the space and make possible the new functions, in addition to complementing the structure to accommodate the new healthcare trends and channel and assimilate the new technologies.

Poetic relationship between the new and the old

It is intended to generate an “atmosphere” analogous to the existing one, through buildings of contemporary invoice, supported by current and flexible technological construction systems for their future use, and inspired by existing architectures, with which they should complement and mutually revalue.

It is a balanced proposal that follows the geometrical patterns of the old buildings but undertakes its design from its own functionality.

The buildings provide timeless gestures in their formal resolution: recovery of the geometry of the roofs; reuse of the geometries derived from the arch, rectilinear buildings, infinite distributors,…

Construction in concrete

The entire building is constructed in structural architectural concrete – facades and roofs – so the entire construction acts as a large beam. The concrete is dyed in mass with the colour of the cement that joins the stones and the brick of the old buildings. In this way, it is intended to take the colour of the dominant atmosphere as a whole. The geometries of the arches of the old buildings are engraved on the new facades, as a “memory” … the memory of what was left … with time, the building will blacken and take on the patina of the old buildings, depending on its orientation and dominant winds, and little by little the building will blend with the previous ones …

_

Authors Architects Vaillo+Irigaray Architects

Antonio Vaíllo i Daniel, Juan L. Irigaray Huarte
Daniel Galar, Josecho Vélaz

Location Pamplona, Navarra, Spain
Area 9.820 m2
Project Year 2012

Client Servicio Navarro de Salud – Osasunbidea
Structural Engineering Raúl Escrivá – OPERA Ingeniería
Facilities Engineering José Javier González – GE ingenieros

Photographer Rubén P. Bescós

Masterplan
Competition 1 September 2009
Project April 2010
Cost 65.500.280 €
Surfaces Masterplan 291.455 m2
Total Gross Area 51.966 m2
Stages I & II
Competition 2 December 2010
Project April 2012
End of Construction 2017
Cost 11.635.772 €
Surfaces 9.820 m2

El proyecto es una reflexión sobre la memoria: el paso del tiempo y la evolución de la arquitectura… 
La propuesta es un modo de intervenir en un edificio del s XIX… las huellas del pasado quedan grabadas en los nuevos edificios, como un recuerdo de antiguas geometrias… Es una arquitectura sin terminar que el tiempo acabará componiendo en el lugar…

Propuesta de Intervención 

La propuesta mantiene y potencia los valores originales: tipología pabellonal en un edificio del sXIX, de agradable escala en un entorno ajardinado, pero hasta ahora mismo descuidado:   espacios interesantes entre pabellones, escala amable, patios bien proporcionados: buena relación del paciente con el entorno concreto y ambiental: óptima relación entre naturaleza y arquitectura.

Se pretende potenciar el original “espíritu  higienista” y “terapéutico” favoreciendo la terapia ocupacional y las actividades de la vida diaria como elementos de tratamientos fundamentales para la buena atención a los enfermos: se re-enfoca por tanto la relación de la arquitectura con la naturaleza “domesticada”, los espacios exteriores y patios que se generan entre las circulaciones generales...

Estrategia Protésica

El proyecto pretende ofrecer un híbrido entre nuevas y viejas construcciones, intentando aprovechar al máximo los valores de lo existente y haciéndolo viable gracias a nuevos “apósitos” que re-vitalizan la función deseada: a modo de “prótesis” funcional. 

Del mismo modo que las prótesis ayudan al miembro original a recuperar una función perdida, en este caso reconfiguran el espacio y posibilitan las nuevas funciones, además de complementar la estructura para acoger las nuevas tendencias asistenciales y canalizar y asimilar las nuevas tecnologías. 

Relación poética entre lo nuevo y lo viejo

Se pretende generar una “atmósfera” análoga a la existente mediante edificaciones de factura contemporánea, apoyadas en sistemas constructivos tecnológicos actuales y flexibles para su uso futuro, e inspiradas en las arquitecturas existentes, con las cuales deben complementarse y mutuamente revalorizarse.

Es una propuesta equilibrada que sigue las pautas geometricas de los antiguos edificios pero acomete su diseño desde la propia funcionalidad.

Los edificios aportan unos gestos atemporales en su resolución formal: recuperación de la geometría de las cubiertas; reutilización de las geometrias derivadas del arco, edificios rectilineos, distribuidores infinitos,…

Construcción en hormigón

Todo el edificio está construído en hormigón arquitectónico estructural -fachadas y cubiertas-, de modo que toda la construcción actúa como una gran viga. El hormigón está teñido en masa con el color del cemento que une las piedras y el ladrillo de los edificios antiguos. De este modo se pretende que coja el color de la atmósfera dominante en el conjunto. Las geometrías de los arcos de los viejos edificios quedan grabados en las nuevas fachadas, a modo de «recuerdo» … la memoria de lo que fue queda… con el tiempo, el edificio se irá ennegreciendo y cogerá la pátina de los viejos edificios, en función de su orientación y los vientos dominantes y poco a poco el edifico irá mimetizándose con los anteriores…

One thought on “Vaillo+Irigaray . GALAR . VELAZ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>