0

Machado Vaz

Casa da Arquitectura . MATOSINHOS

Machado Vaz . Casa da Arquitectura . MATOSINHOS (1)

Guilherme Machado Vaz . photos: © Luis Ferreira Alves . + divisare

The architectural Project – which comes a hundred years after the Real Vinícola was built, between 1897 and 1901 – is grounded on the existing ruins and their rehabilitation, through an investigation on the historical context of the industrial buildings.
_

 

“The instant a building crumbles”, said Simmel, “this means nothing more than the mere forces of nature beginning to predominate over human work: the balance between Nature and spirit, which the building manifested, moves in favour f Nature”.
The main objective of this project was re-establish the balance of forces between Nature and the human spirit. A balance achieved through a negotiation with both Nature, which claims a space that was once hers, in an endless struggle; the human spirit, which manifested a hundred years ago and built the space; and with the spirit that will necessary have to manifest today and establish a dialogue with the previous two.

An example of this dialogue is the trees growing inside one of the buildings, which have been maintained by creating exterior patios. The building was once again occupied, but the rights acquired by Nature over the years in which the place was abandoned were respected.

We tried draw in accordance with the original project, whenever possible. All exterior dimensions were recuperated, the design of the wood trusses remained, all woodwork was rebuilt. We sought to maintain the industrial spirit of the place.

There were changes in function which implied new spaces, new infrastructures and new legislation to comply with. Concrete staircases placed outside the building were requires for fire safety reason. It was decided not to introduce them in the interior due to the negative impact they would have on the steel structure of the slab, with its beauty expressed in the almost infinitive repetition of the structural module created by the pillars and the beams. It was necessary to open windows on the east elevation of the block.

Since we were introducing a new element into the project, we chose to adapt the contemporary character of the intervention rather than to disguise it – by making the new windows frames pressed against the wall, in opposition to the existing windows which are mass taken from it.
In addition to seeking this balance between the different intervening forces, we wanted it to be visible and manifest itself in all its veracity. We believe that matter should, in this particular instance, be perceived in both space and time.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>