0

vora . virai

Financial institution logistics yard . madrid

vora . virai . Financial institution logistics yard . madrid (1)

vora (pere buil, toni riba) . virai ( juan herranz, marta parra) . photos: © adrià goula

The brief was to redevelop the logistics yard in the interior of a city block that is occupied in its entirety by a major financial institution. The intervention both merges and at the same time demarcates the pedestrian space and the vehicle area.
_

 

The courtyard is defined by buildings of different periods, which enclose the city block, and their extensions into this central space, so that the yard is a sequence of rather long, narrow open-air spaces.

The function of the yard is operational and logistic: vehicle access to the underground parking inside the block; access and parking for the loading and unloading of various materials for the operation of the institution; access and parking of official vehicles, etc.

The intervention defines a single plane of paving, thus eradicating the physical boundary between the area for vehicles and the pedestrian space while establishing a soft demarcation between them that is impassable for vehicles but permeable for pedestrians.
The basic materiality is unitary and simple – a single continuous physical substance, asphalt – and identity is transmitted by the application of a conceptual compositional motif which also defines the uses of the space, while the bands of granite, the same material as the plinth through which the building contacts the ground, are engraved with graphic motifs.

The bands of granite bestow signification on two scales, both abstract and poetic, invoking the function of the institution to which the space belongs, and its history. The signifying element here is paper money as manifestation of the virtual, symbolic value of money, with no direct equivalence in the value of the object that represents it.

Paper currency – the banknote – has certain common characteristics all over the world: rules of graphic composition, image application, watermarking and so on, which derive from the need to make it difficult to copy. These characteristics can be embodied in the materiality of the paper and in the composition of images through the drawing of lines. Their different thicknesses and directions mean that in close proximity these lines are clearly perceived as such while from a certain distance they are dissolved in another reading of applied images and textures. The composition of the paving generates a motif that refers to this graphic system.

At the same time the graphic patterns engraved on these bands of stone bear witness to the history of the institution, reflected in the phases of construction of the buildings that house it (1882-1891, 1927-1934 and 1969-1975). Three graphic patterns, three distinctly different styles, extracted and reinterpreted from the banknotes of the three genealogical moments of its construction, are applied to the bands located in each historical area.

The application of this composition and these graphic patterns makes the logistics yard a truly genuine, particular space, over and above its functional and aesthetic value.
_

Financial institution logistics yard
madrid, 2016

address/ madrid
surface area/ 3.900 m2

client/ financial institution

project/ 2012-2013
construction/ 2014-2016

project architect/ vora (pere buil, toni riba) + virai ( juan herranz, marta parra)
project team (vora)/ adrià guardiet, karolina streimikyte (virai) stefania virgilo
engineering/ daniel fernández
budget control/ virai

building coordination architect/ virai ( juan herranz, elisa galindo)
building assistance architect/ vora (toni riba)
building engineering coordination/ daniel fernández
execution control/ miguel gonzález-carvajal
contractor/  ceinsa

El proyecto tiene como objetivo la reurbanización del patio logístico en el interior de una institución financiera que ocupa toda la manzana. La intervención fusiona a la vez que distingue el espacio peatonal del de vehículos.

Se trata de un patio definido por edificaciones de varias épocas, que cierran la manzana, y ampliaciones de las mismas hacia este espacio central. Así, el patio es un continuum de espacios exteriores más bien alargados y angostos.

La función del patio es operativa y logística: Acceso de vehículos al aparcamiento subterráneo en el interior de la manzana, accesos y estacionamiento de carga y descarga de suministros varios para el funcionamiento de la institución, acceso y estacionamiento de vehículos oficiales, etc.

La intervención define un plano único de pavimento, deshaciendo el límite entre el espacio para vehículos y el peatonal. Así mismo, define una delimitación blanda entre ellos, infranqueable para vehículos pero permeable para los recorridos peatonales. 
La materialidad base es unitaria y sencilla. Un único material continuo. Sobre este se aplica un motivo compositivo, a la vez conceptual y definidor de usos, que dota de identidad al espacio. Bandas de piedra de granito, el mismo material que los zócalos con que el edificio contacta con el suelo, a las que se graban motivos gráficos.

Estas bandas contienen significado a dos escalas, de forma abstracta y a la vez poética, remitiendo a la función de la institución al que pertenece, y a su historia. Para ello nos fijamos en el papel moneda como símbolo. Símbolo del valor “virtual” y simbólico del dinero, sin relación directa con el valor del objeto que lo representa. 

El papel moneda, los billetes, tienen en todo el mundo unas características comunes: reglas de composición gráfica, aplicación de imagen…que surgen de la necesidad de dificultar su copia. Unas características que podríamos resumir en la materialidad del papel y en la composición de dibujos o imágenes mediante el trazado de líneas. Líneas que, mediante gruesos y direcciones diferentes, en la proximidad se aprecian como tales y a una cierta distancia se pierden en otra lectura de imágenes y texturas aplicadas. La composición del pavimento genera un motivo que remite a este sistema gráfico. 

Por otro lado, sobre estas bandas de piedra se graban patrones gráficos que remiten a la historia de la institución a partir de las fases de construcción de los edificios que la albergan (1882-1891, 1927-1934 y 1969-1975). 3 patrones gráficos, 3 estilos claramente diferentes, extraídos y reinterpretados de los billetes de las 3 épocas del edificio, son aplicados en las bandas situadas en cada zona histórica. 

La aplicación de esta composición y patrones gráficos convierte el patio de operaciones en un patio genuinamente propio, más allá de su valor funcional y estético.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>