0

estudio Herreros

PUBLIC AREAS MALBA MUSEUM . BUENOS AIRES

estudio Herreros . PUBLIC AREAS MALBA MUSEUM . BUENOS AIRES (1)

estudio Herreros . photos: © Javier Agustín Rojas

estudioHerreros redefines the public areas of the MALBA museum of Buenos Aires.
_

MALBA has just turned 15 years old. Its rooms have hosted many exhibitions that have always played as background for the extraordinary collection of Eduardo Costantini and many temporary exhibitions.
MALBA is part of the stream of contemporary art museums of the new generation, assuming that the museum concept itself has transmuted energetically from the classic art archive that manages and preserves its stable collection to a real social condenser in which all citizen groups want to be represented. Now, to celebrate its anniversary and has reopened with an architectural intervention in the museum’s public areas revisited by Spanish architect office estudioHerreros.
According to Juan Herreros and Jens Richter, partners of estudioHerreros, the first condition that the new MALBA must attend is that of being inclusive, receptive, and friendly to a citizen who does not want to know about barriers or elitism promoting hybrid public programs that include research, education, retail, meetings of all kinds and giving access to all. The city must enter the museum and with it, people must find there an environment familiar to them, that they understand that it has been thought for them; where contemporary art is none other than the creative expression of some people who have the same concerns than the citizens.
Within this dialogue between visitors and art, contact moments with the building play a crucial role: crossing the threshold, buying a ticket, leaving a coat in the wardrobe to feel at home, receiving information, learning to use an audio-guide … but also feel privileged client of a store that offers references from the art world, have something in an informal cafe or, relax in your restaurant. MALBA won’t be just visited for its exhibitions, but for many other reasons.
To this end, estudioHerreros has displayed a set of everyday materials, close to industrial aesthetics or DIY, to manipulate them with simple assembly operations, which convey the message that it could have been built by oneself. The project unifies all the activities previous or after visiting the exhibition in a single open space, with a continuous floor that recalls the concrete of the sidewalks, on which are distributed a series of small constructions in wood, steel profiles and aluminium.
This aesthetic and constructive code extends to the reception counters and ticket offices, the shelves and store exhibitors or the big cafe tables, but also to other smaller pieces such as benches, stools and chairs that make up a series of furniture called estudioHerreros for MALBA that introduce a domestic character in the space between the city and the exhibition rooms.
Juan Herreros defines the project as “a great installation built entirely in dry construction that does not intend to compete or affect the original building but to stimulate the interest of the visitors for the contemporary art through the reduction of the solemnity that these places usually offer and many visitors doesn’t feel along with”.

El MALBA ha cumplido 15 años. Sus salas han acogido multitud de exposiciones que han tenido siempre como fondo la extraordinaria colección del empresario y filántropo eduardo Costantini.
MALBA se inscribe en la corriente de los museos de arte contemporáneo de nueva generación asumiendo que el propio concepto de museo ha transmutado enérgicamente del clásico archivo de arte que maneja unos fondos estables a un auténtico condensador social en el que todos los grupos ciudadanos quieren estar representados.
Según Juan Herreros y Jens Richter, socios de estudioHerreros, la primera condición que MALBA debe atender es la de ser inclusivo, receptivo, y amigable frente a una ciudadanía que no quiere saber de barreras ni elitismos. La ciudad debe entrar en el museo y con ella, las personas que deben encontrar allí un entorno que les resulte familiar, que entiendan que ha sido pensado para ellos; que el arte contemporáneo en definitiva no es otra cosa que la expresión creativa de unas personas que tienen las mismas preocupaciones que los ciudadanos.
En este diálogo entre los visitantes y el arte juegan un papel crucial los momentos de contacto con el edificio: cruzar el umbral, comprar un boleto, dejar un abrigo en el guardarropa para sentirse como en casa, recibir información, aprender a utilizar una audio-guía… pero también sentirse cliente privilegiado de una tienda que ofrece referencias del mundo del arte, recuerdos o el regalo perfecto… o tomar algo en su cafetería informal o, con más tiempo, relajarse en su restaurant. Al MALBA ya no se irá solo a ver exposiciones, sino a otras muchas cosas más.
Para ello, estudioHerreros ha recurrido a un conjunto de materiales muy cotidianos, próximos a la estética industrial o al bricolaje, para manipularlos con sencillas operaciones de ensamblaje, que trasladan el mensaje de que lo podría haber construido uno mismo. El proyecto unifica todas las actividades previas o posteriores a la visita a las salas de exposición en un único espacio diáfano, con un suelo continuo que recuerda el hormigón de las aceras, sobre el que se distribuyen una serie de pequeñas construcciones en madera, perfilerías de acero y aluminio y poco más. 
Este código estético y constructivo se extiende a los mostradores de recepción y boletería, las estanterías y expositores de la tienda o las grandes mesas corridas de la cafetería, pero también a otras piezas más menudas como bancos, banquetas, sillas o taburetes que conforman una serie de mobiliario estudioHerreros for MALBA que introducen un carácter doméstico en el espacio intermedio entre la ciudad y las salas de exposición.
Juan Herreros define el proyecto como “una gran instalación construida totalmente en seco que no pretende competir ni afectar al edificio original sino estimular el interés de los visitantes por el arte contemporáneo a través de la reducción de la solemnidad que estos lugares suelen ofrecer y ante la que muchos visitantes sienten que el contenido del edificio no va con ellos”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>