0

elii

Yojigen Poketto . Madrid

elii . Yojigen Poketto . Madrid (1)

elii . photos: © ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

A dual strategy is applied to this project:

Firstly, the floor plan arrangement is based on an L-shaped service band that integrates the access, wet areas, storage areas and leisure spaces. This frees up the main area, which opens up to the windows and balconies to create a brightly lit atmosphere. The intimate areas are therefore secluded and sheltered from view from the entrance.
_


·


·

On the other hand, the apartment is arranged into two levels: the level at the elevation of the entrance and the main room, plus a second level, 90 centimetres higher up, extending beyond the kitchen surface, where the leisure area and the bathroom are located. The two elevations not only allow different atmospheres to be arranged, but also integrate ‘additional’ functions in the house, such as a deep bathtub in the bathroom, a storage area under the bed, part of the facilities, etc, thus optimising every cubit metre of the house. Secret trapdoors extend the storage space in the overhead areas. A portable stepladder/furniture item is used to overcome the difference in elevation, add storage spaces and double as small grandstands in the living room.

All in all, the proposal gains the corner of the building, floods it with natural lighting and views to the street, both the deep horizon and the street-level perspective, from the overhead areas. Openings in the furniture extend the indoor cross views from the upper area.

The various elevations sport different finishes that produce specific atmospheres. Light colours are used on the walls of the main area to provide as much light as possible. The floor is made of linoleum. The bedroom area has wood finishes and includes a projector on the roof that projects onto a screen from the bed. The bathroom walls, floor and bathtub have a mirror finish to fill this indoor area with light and to augment the feeling of depth.
_


·


·

·

Architects: elii – Uriel Fogué, Eva Gil, Carlos Palacios
Architect coordinating the project: elii – Ana López
Team: elii – Eduardo Castillo, Lucía Fernández
Joinery:  Alfredo Merino Caldas
Construction: Aniceto Jiménez
Developers: Diana Díaz, Luis Arenas
Models: Carlos Cañete, Ana López, Lucía Fernández
Photography:  ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

Surface: 33.60 m2
Date: 2017
Location: Madrid

El proyecto se resuelve mediante una doble estrategia:

Por un lado, la planta se organiza a partir de una banda de servicio en ‘L’ que integra el acceso, las zonas húmedas, el almacenamiento y la zona de descanso, liberando, así, el espacio principal, que se abre a las ventanas y los balcones para crear un ambiente luminoso. De esta manera, las zonas íntimas quedan recogidas y protegidas de la visión desde el acceso.

Por otro lado, el apartamento se organiza en dos niveles: el nivel de la cota de acceso y la estancia principal, y un segundo nivel, situado a 90cm de altura, en continuidad con la encimera de la cocina, donde se sitúa la zona de descanso y el baño. Las dos alturas no sólo permiten organizar diferentes ambientes sino que, además, permite integrar funciones ‘extra’ en la casa, como una bañera profunda en el baño, una zona de almacenamiento bajo la cama, parte de las instalaciones, etc., optimizando cada m3 de la casa. Unas trampillas secretas, incrementan el almacenamiento en las zonas elevadas. Un mueble de escaleras móviles salva el desnivel, resuelve el almacenamiento y sirve, a la vez, de pequeño graderío en el salón. 

En conjunto, la propuesta gana la esquina del edificio, incorporando el máximo de luz natural y las vistas de la calle, tanto en la profundidad del horizonte, como la perspectiva a pie de calle, desde las zonas elevadas. Unas aperturas en los muebles amplían las visiones cruzadas en el interior, desde la zona alta.

Las diferentes alturas cuentan con distintos acabados generando ambientes específicos. Las paredes de la zona principal se resuelven con colores claros, para ganar el máximo de luz. El suelo es de linóleo. La zona del dormitorio cuenta con unos acabados en madera e integra un proyector en el techo que permite proyectar en una pantalla, desde la cama. Las paredes, suelo y bañera del baño se resuelven con un mismo tipo de azulejo. Las paredes y techo del acceso son de acabado de espejo, haciendo más luminosa esta zona interior y ampliando su sensación de profundidad. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>