0

Bruno Dias

Private house . Ansião

Bruno Dias . Private house . Ansião (1)

Bruno Dias Arquitectura . photos: © Hugo Santos Silva

Within the historic town centre of Ansião, an existing house of some historical value presents itself on the front of the development area.
_

Our sight meets two distant architectures, separated not only by time, but also by the difference in its building approach. A symbiosis was sought between them, by respecting the existing house. This relationship was born so naturally that one is led to think that one could not exist without the other.
The terrain is delimited by adjoining walls and buildings. As such, the option was to create an inner yard, towards which all sections draw, assigning the house with an intimate character, living within, ensuring privacy. Therefore, the footprint was based not only of the local features, but also on the golden ratio. The rationale was that the human body is the most remarkable and obvious illustration of the golden ratio, and the human presence is the essential element in the definition of the house.
The quest for warmer colours and materials inside provides greater spatial comfort. Outside, setting off from pre-existing materials, the profile of the original house is highlighted and the same language kept in the new volume, thus providing a unified and uniform character to the entire intervention.
_

Project

February 2015 – March 2016
Construction

2016 / 2017
Client

Rosa Morgado & Leonel Morgado
Location

Rua Doutor Domingos Botelho de Queirós, Ansião
Area

487m²
Architecture

Bruno Dias Arquitectura
Project Team Bruno Lucas Dias Humberto Lopes Joana Zuna Eugénia Gomes Building Company
Pireslar – Construção Lda. Carlos Miguel Mendes da Silva

No centro histórico da Vila de Ansião, uma casa existente com algum valor histórico, pontua e delimita a frente do terreno da implantação.
 À nossa vista, encontramos duas arquiteturas distantes, não só separadas pelo tempo, mas também pela diferença na forma de edificação. Procurando-se estabelecer uma simbiose entre as duas, através do respeito que mantém pelo existente. Esta relação surge de uma forma tão natural, que nos faz pensar que uma nunca existiria uma sem a outra.
 O terreno, é delimitado por muros e construções que lhe são adjacentes, desta forma a opção de criar um pátio interior, para onde todos os compartimentos desaguam, atribuindo à casa um caracter intimista que vive para o interior, garantindo mais privacidade. Assim, a implantação surge não só a partir das caraterísticas do local, mas também com base na proporção de ouro. Isto porque, o corpo humano é a ilustração mais notável e óbvia da regra de ouro, e a presença humana é o elemento essencial na definição de Casa.
 A procura por cores e materiais mais quentes no interior proporciona um maior conforto espacial. Já no espaço exterior, e tendo como base os materiais pré-existentes, são destacadas as linhas originais da casa e mantem-se a mesma linguagem no novo volume, conferindo assim um caracter unitário e uniforme a toda intervenção.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>