1

OFFICE

Arvo Pärt Centre . Laulasmaa

OFFICE . Arvo Pärt Centre . Laulasmaa (1)

OFFICE Kersten Geers David Van Severen

The new Arvo Pärt Centre, dedicated to the Finnish composer of classical music, is located in a marvellous place near Kellasalu. This elegant, dense stretch of forest is a datum where the silence of nature presents itself to one who engages with it.
_

The centre brings in a set of harmonies related to the site. Symmetrical and loose, it presents a compact way to inhabit this beautiful stretch of nature. The Centre is conceived as a set of rooms of different sizes that are developed in a harmonic system of related measurements. The rooms have increasing length, width and height. The growing and developing plan thus creates a field of closely connected spaces, each with a unique relationship to the surrounding nature and the other rooms close by. The enclosing wooden walls interrelate with each other and the landscape through a classic system of enfilade openings. On top of the walls a glass surface makes the roof, it relates each of the rooms directly to the sky under the trees. In a framework this ethereal, it is important to measure tenderness and warmth and for that reason the layers between roof and room – beams, velum or also simply closed – creates intimate spaces where one can regress from the direct impact of nature and sky.
_

ARVO PÄRT CENTRE
2014 / Laulasmaa, FI

One thought on “OFFICE”

  1. The new Arvo Pärt Centre, dedicated to the Finnish composer of classical music…
    Finnish? Sure?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>