0

Marcos Miguélez

VMS House . León

Marcos Miguélez . VMS House .  León (1)

Marcos Miguélez . photos: © Antonio Vázquez . + dezeen

Placed on a triangular plot on the outskirts of a small town, the house is surrounded by lands of mixed uses. A small orchard of fruit trees borders it on the one side, a small dirt road on another and a street in front of the main facade.
_

The building is presented as a heavy body built in stone, adapted to the geometry of the plot. A small volume rests above it creating a mezzanine inside. The building reinterprets the essence of traditional masonry great thick stone walls, which solidly protects the domestic space.

The interior distribution allows the dweller to live in along the natural daylight cycle: rooms at the dawn; the high windows on the south facade unveil the beauty of the landscape for the kitchen, living, study and dining room; a vertical opening on the West leads the light of dusk inside. The North facade features the accesses and cushions the lower temperatures through storage areas, laundry and garage.

Living spaces are articulated from the mezzanine, layering the uses from the social to the private. A floating staircase gives access to the platform where the library is. An opening in the South-East corner of this attic gives way to the green roof, which thermally protects the whole of the ground floor.

Lightweight internal structure, made in steal, allows an open floor plan and visual connections. Facilities are located under the slab of the ground floor, separating technical areas from everyday activities.
_

Architect Marcos Miguelez
Location Leon, Spain
Associate architect Enrique Serrano Daroca
Collaborator architect Alejandro Mikros
Area 290 m2
Construction year 2016
Photographs Antonio Vázquez

Manufacturers
Structure Soluciones Avanzadas del Metal S.L.
Facade Piedra Porriño C.B.
Electrical installation Electricidad Rodríguez Blanco C.B.
Heating and plumbing Renerbi S.L.
Metal windows Aluminios y Reformas Casares C.B.
Roofing Impermitec S.L.
Ceramics Porcelanosa S.A.

Situada en una parcela de forma triangular a las afueras de una pequeña población, la vivienda está rodeada por fincas de usos mixtos. La bordea por un lado una pequeña plantación de árboles frutales, un camino en otro y una calle en su fachada principal.
 La vivienda se presenta como un cuerpo pesado construido en piedra, adaptado a la geometría de la parcela, sobre el que se apoya un pequeño volumen que crea una doble altura en el interior. La construcción reinterpreta la esencia de la mampostería tradicional de los muros piedra de gran grosor, que protegen de un modo contundente el espacio doméstico.
 La distribución interior organizada en función de la orientación permite vivir la casa con el movimiento del sol: las habitaciones al amanecer; la fachada sur con grandes huecos en cocina, estar, estudio y comedor; una apertura vertical al oeste que proyecta sobre el interior la luz del atardecer. La fachada norte aloja los accesos y amortigua los cambios de temperatura mediante las zonas de almacenaje, lavandería y garaje.
 Las circulaciones se distribuyen a partir del espacio principal a doble altura, que va transformando los usos de lo público a lo privado. Una escalera volada da acceso al altillo. Desde él y mediante un hueco en la esquina sureste se accede a la cubierta vegetal, que protege térmicamente la totalidad de la planta baja.
 El esqueleto interno lo compone una estructura metálica ligera, que en contraposición a los muros de la envolvente de granito permite crear un interior de espacios continuos, buscando conexiones, salvando grandes vanos y propiciando las vistas diagonales. Las instalaciones centralizan los sistemas de ventilación, agua y energía bajo el forjado de la planta baja, separando los usos técnicos de las actividades cotidianas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>