0

Pedevilla

FIRE STATION . Sand in Taufers

Pedevilla . Feuerwehr Sand . Taufers (1)

Pedevilla Architects . photos: © Gustav Willeit

At the entrance of the Tauferer Ahrntal, at 870 meter above sea level, is located the new golden landmark of the municipality of Sand in Taufers. The main characteristic of this building is his unique and straight functionality, which is reflected in a clear and simple shape. Short ways have received the highest due to their crucial influence during the efficient procedures of an operation. Further the compact and functional building, there’s also a valuable appearance, where redundant ornaments were deliberately omitted. Therefore it was possible to advanced more proposals about shape, materials and colors: above all, the evident golden yellow plaster, rough-squirted on the facade, a playful and surprising attribute, which makes up the appeal of the new fire station.
_

 

Urban Settlement and Structure
The building position in the site fulfills all the needs which a fire station should have: a big training space in front of the hall, enough parking and the possibility of an future extension of the building.
The compact design is related in size and proportion to the small and fractional residential area in the north and to the large halls of the southern industrial area.
Through cuts in the volume of the building, are defined protected areas, separated from the vehicle entrance area.

Construction and Materials
The aspect is uniform and compact. The bearing structure is made of reinforced concrete and the interior finishes are made of drywall installation, so the building is very flexible for different uses. Sand in Taufers is known as an energy saving municipality and for this reason spends a lot on sustainable politics for environment and climate. Therefore also the fire station has to be an high level energy building; that’s why the facades are isolated before being covered with a gritty plaster. The entrance gates, the doors and windows are disguised with colored sheet metal.
The floors of the operating area are grippy, impact-proof and washable, while the floors of the lounge area in the second floor are wooden.
_

Client: Municipality Sand in Taufers
Location: Sand in Taufers/South Tirol
Cubature: 8.800 m³
Building costs: 2,6 millions
Project and realization: 2007-2016
Pictures: Gustav Willeit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>