0

ESTAR . traces

Bastion of Saint-Antoine transformation . Geneva

ESTAR . Bastion of Saint-Antoine transformation . Geneva (1)

ESTAR . Atelier_traces . Kälin & Associés

The team formed by ESTAR, Atelier_traces and Kälin & Associés have been awarded with the 1st prize in the international competi- tion organised by the City Council of Geneva for the transformation of the Bastion of Saint-Antoine, one of the most important spots of the Swiss city. The project, named “Lanterneaux”, is based on the cohabitation and dialo- gue between an archaeological museum and an open and accessible public space. The awards presentation was held this Monday at Geneve’s Forum Faubourg, a space dedicated to architecture and urban planning, which is exhibiting the projects submitted, as well as the winner, until next 11 March.
_

The area where the former Bastion of Saint-Antoine was placed is located in one of the gates of the historic city, surrounded by institutions such as the Musée d’art et d’histoire and the Collège Calvin, and by numerous his- toric buildings. The archaeological excavations carried out between 2012 and 2015 have enabled the discovery of I century Gallo-Roman remains, a necropolis of more than 300 tombs dated between the IV and XVI centuries, part of the church of Saint-Laurent and sections of the XV century fortifi- cations. The competition brief asked for a museum building to expose the ensemble of the archaeological remains in an optimal condition of preser- vation, while offering to both population and visitors a public space of the quality demanded by this important location in the city.

The project understands the esplanade of Saint-Antoine as one large surface which serves as a base to place different objects. Two geometric groups of trees redefine the entrance to the historic city, a square one establishing a continuity with the existing trees of the adjacent Promenade de Saint-Antoi- ne and a more linear one aligned to the Boulevard Emile-Jacques-Dalcroze. The opening resulting of the geometry of the two groups of trees becomes a gate towards the esplanade and the museum, which emerges in the form of three lanterns which manifest the presence of the archaeological remains to the daily life of the city.

The lanterns define the public space of the esplanade and establish a visual connection between the lower level of the museum, the public space and the urban context of the historic city. Their architectural character is defined by the horizontal composition of stacked concrete elements, the expression of a structural plinth as a public bench and deep opening surrounds framing the openings.

Each one of the lanterns are sized and located with reference to the highli- ghts of the archaeological site: the roman villa, the medieval necropolis and the fortifications. They are visible from the exterior through the glass ope- nings, which offer a focused look into a specific spot of the interior. Besides, the precise positioning of the openings allows to illuminate the archaeologi- cal remains with natural, indirect and homogeneous light, which guarantees their optimal preservation.

The lower level of the museum is conceived as an extension of the archaeo- logical excavation, a large space where all the rests can be seen together un- der a single horizontal slab perforated by the three lanterns. A prefabricated concrete path integrating all the technical elements necessary for museogra- phy guides the visitor along a peripheral route.
_

Title of the project: Bastion Saint-Antoine. Mise en valeur du site archéolo- gique et aménegement
Location: Geneva, Switzerland
Architecture and Landscape: ESTAR (Santiago de Compostela, Spain)
Local office: Atelier_traces (Geneva, Switzerland)
Civil Engineer: Kälin & Associés (Lausanne, Switzerland)
Client: Ville de Genève
Render credits: ESTAR and Atelier_traces. Developed by Architecture in Perspective.
Model photography: Andrés Fraga

El equipo formado por ESTAR, Atelier_traces y Kälin & Asso­ciés ha obtenido el primer premio en el concurso internacional convoca­do por el ayuntamiento de Ginebra para la transformación del bastión de Saint-Antoine, uno de los puntos más importantes de la ciudad suiza. El proyecto, denominado “Lanterneaux”, se basa en la convivencia y diálogo entre un museo arqueológico y un espacio público abierto y accesible. El premio se ha concedido en un acto celebrado este lunes en el Forum Fau­bourg de Ginebra, un espacio dedicado a la arquitectura y el urbanismo, en donde hasta el próximo 11 de marzo se exponen los proyectos presentados, así como el ganador.
 La zona en la que se ubicaba el antiguo bastión de Saint-Antoine está situada en una de las entradas al casco histórico de Ginebra, rodeada de institucio­nes como el Musée d’art et d’histoire y el Collège Calvin, y de numerosos edificios históricos. Entre 2012 y 2015 fue objeto de una serie de excavacio­nes arqueológicas que permitieron el descubrimiento de vestigios galo-ro­manos del siglo I, una necrópolis con más de 300 tumbas fechadas entre los siglos IV y XVI, parte de la iglesia de Saint-Laurent y secciones de fortifi­caciones del siglo XV. La convocatoria del concurso incluía la construcción de un museo destinado a exponer estos hallazgos en óptimas condiciones de conservación, así como ofrecer a los ciudadanos y visitantes un espacio público en esta destacada ubicación.
 El proyecto concibe la explanada del bastión como una amplia superficie sobre la que distribuir diferentes objetos. Dos grupos geométricos de árbo­les redefinen la entrada a la ciudad histórica. Uno de ellos, de forma cua­drada, da continuidad a los árboles ya existentes del adyacente paseo de Saint-Antoine, mientras que el otro, de forma más lineal, se sitúa junto al bulevar Emile-Jacques-Dalcroze. La apertura que resulta de la geometría de estos dos grupos de árboles se convierte en una puerta hacia la explanada y el museo, que emerge bajo la forma de tres lucernarios que manifiestan la presencia de los restos arqueológicos en la cotidianidad de la ciudad.
 Los lucernarios definen el espacio público de la explanada y establecen una conexión visual entre el nivel inferior del museo, el espacio público supe-rior y el contexto urbano del centro histórico. Su carácter arquitectónico se define por la composición horizontal de elementos de hormigón apilados, un zócalo estructural a modo de banco público y profundos marcos que encuadran las aperturas.Cada lucernario está dimensionado y ubicado en relación con alguno de los puntos fuertes del sitio arqueológico: la villa romana, la necrópolis y las for-tificaciones. Son visibles desde el exterior a través de aperturas acristaladas, que ofrecen una mirada focalizada a un sitio preciso del interior. Además, la cuidada posición de las aperturas permite iluminar los restos arqueológicos con luz natural, indirecta y homogénea, garantizando su óptima conserva-ción. El nivel inferior del museo se concibe como una extensión de la excavación arqueológica, un amplio espacio donde todos los restos puedan observarse juntos bajo un único bloque perforado por los tres lucernarios. Un camino de hormigón prefabricado que integra todos los elementos técnicos nece-sarios para la museografía guía al visitante a través de una ruta periférica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>