0

EVA

Tapis Rouge . Carrefour-Feuilles

EVA . Tapis Rouge . Carrefour-Feuilles (1)

EVA Studio, Emergent Vernacular Architecture . photos: © Etienne Pernot du Breuil . + domusweb

Tapis Rouge is one of several public spaces in Carrefour-Feuilles, Haiti, built under program LAMIKA, whose acronym stands for A better life in my neighbourhood in Haitian Creole. The program, funded by the American Red Cross and implemented by Global Communities, aims to construct multifunctional spaces that facilitate and promote social cohesion through an inclusive approach.
_

Carrefour-Feuilles is one of the many informal neighbourhoods which suffered extensive damage in the 2010 earthquake. The houses clinging to the slopes of the ravine lack basic services such as electricity, running water and sanitation. There is little formal infrastructure and the cheek by jowl homes are only accessible by a network of narrow corridors that wind up the slope. It is among the tight corners and between the walls of neighbouring houses that social life usually takes place.

Following the quake, the site of Tapis Rouge used to be a tent camp for displaced people. It sits at the top of a slope overlooking the ravines either side and it marks the entrance to the alleyways and homes below.

The design itself is inherently community-oriented and understands public space as an anthropological ground from which identity and social relations grow. Through a participatory approach and community engagement at the core of the design process, this public space aims to give transformative power to a local community and to provide the residents with a sense of ownership, identity and pride. The goal was to create a safer and cleaner environment, which would help reduce crime, violence and anti-social behavior in the area.

The program and the architectural design have been established directly with the community. The centre of the public space is marked by an open-air amphitheatre for community gathering. Dotted around the edges of the seating steps are several Flamboyants that, when fully grown, will shelter the users from the sun. The concentric rings beyond define areas within the plaza. One area is populated by outdoor exercise equipment and seating. In another one, near the wall, the locally-made blue pavers give way to terraces of greenery, each with different plants.Above it, by the top end, a row of palm trees conceals storage tanks for the adjacent water distribution station. The well that feeds the tanks and station brings water from 100m below ground. The revenue generated from the sales of water will be reinvested into maintaining the public space.

A wall that runs along the perimeter of the site has been transformed by the community and local artists with colourful murals. The designs emerged from one of the community engagement workshops, in which artists discussed the value of art with people from the neighbourhood. The children from the area, their parents and artists from Le Centre d’art and French artist Bault worked together on the final piece, which reflects Haiti’s rich painting tradition.
_

Place Tapis Rouge, Port-au-Prince, Haiti
Program: public square
Architecture: EVA Studio, Emergent Vernacular Architecture
Team: Andrea Panizzo, Jeannie S. Lee, Gianluca Stefani, Anna Calogero, Etienne Pernot du Breuil, Edoardo Paoletti, Samuel Eliodor, Berrousse Exius, Faudia Pierre, Radim Tkadlec, Clément Davy
Artists involved: Bault, Pascal Monnin, Le Centre d’­­­art
Engineering: Sisul Consultant
Area: 1,300 smq
Client: Global Communities
Donor: American Red Cross
Contractor: FICCAS, Arcod, Ginkgo Landscape
Completion: 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>