1

elii

Flap! . Madrid

elii  . Flap! . Madrid (3)

elii . photos: © Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

Flap! is a complete refurbishment project for a family that is moving to a house on the ground floor of an isolated house, surrounded by a courtyard that is shared by three owners.

The main purpose of the project is to completely renovate this old structure, optimising the use of the space, by using simple mechanisms of folding, drop-down and sliding panels to configure different domestic layouts, always favouring the connection with the perimeter courtyard. The proposal is based on a simple premise: the supporting wall that crosses the floor marks the separation between the public area of the house and the private area (bedrooms, toilet, bathroom and laundry room).
_

·

·


_

The public area comprises the kitchen, dining room and living room. It is a continuous space that includes two partition mechanisms to create different arrangements. The first partition is transparent and is formed by folding and sliding panels. It can be used to separate the living room from the kitchen while maintaining the spatial and visual continuity and allowing light through the openings. The second partition is deployed from the wall to separate an office or guest room opposite the bedrooms, thus guaranteeing the privacy of this room with opaque panels. All the partition elements allow the partial opening and/or closing of spaces with a simple ‘flap!’.

Within the private area, the damp section separates the bedrooms so as to ensure privacy. The bathroom and laundry room area is arranged in such a way as to use the passages as functional elements to optimise the spaces. This space is lower so that a suitcase wardrobe can be built into the top section.

The old structure maintains its white finish so as to receive as much natural light as possible. The new elements of the public area are finished with ash wood and pine wood. The surfaces of the partitions are either covered in wallpaper (so a different pattern can be applied at a later stage to change the image) or finished in ash wood. The woodwork of the inside is done with white panels. The hall that connects the public and private areas has a continuous wooden surface, while the doors and panels are finished in white on the inside of the bathrooms and bedrooms. The atmospheres are also transformed whenever the divisions are folded/deployed, thanks to the nature of the finishes.
_

086 · Flap!
Deploying spaces
Complete refurbishment of a home

Architects: elii – Uriel Fogué, Eva Gil, Carlos Palacios
Architect Team Leader: elii – Ana López
Team: elii – Ana Castaño, María Rodríguez, Irene de Santos
Constructor: ALJI Construcciones S.L.
Carpentry: Alfredo Merino Caldas
Photography: Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

BASIC INFORMATION
Surface: 77.44 m2
Fecha/Date: 2016
Location: Madrid

Reforma completa de vivienda en Madrid
 Flap! es un proyecto de reforma completa para una familia que se muda a una casa situada en la planta baja de una casa aislada, rodeada por un patio compartido por 3 propietarios.
 El principal objetivo del proyecto es renovar por completo esta construcción antigua, optimizando el uso del espacio, a partir de una serie de sencillos mecanismos de paneles plegables, abatibles y correderos, que permiten configurar diferentes esquemas domésticos, favoreciendo siempre la relación con el patio perimetral. La propuesta parte de un esquema sencillo: el muro de carga que atraviesa la planta, marca la división entre la zona pública de la casa y la privada (dormitorios, aseo, baño y lavandería).
 En la zona pública se sitúa la cocina, el comedor y el salón. Se trata de un espacio continuo, que cuenta con dos mecanismos de división que permiten establecer diferentes organizaciones. El primero se trata de una división transparente, formada por paneles abatibles y correderos, que permite dividir el espacio del salón del de la cocina y el comedor, manteniendo la continuidad espacial, las visuales y la luz a través de los vanos. El segundo se despliega de la pared para separar un despacho o una habitación de invitados en la zona opuesta a los dormitorios, garantizando la privacidad de esta estancia gracias a unos paneles opacos. Todos los elementos de las divisiones permiten abrir y/o cerrar parcialmente cada uno de los espacios de manera sencilla con un simple ¡flap!
 En zona privada, la zona húmeda separa los dormitorios, para preservar la intimidad. La zona de baños y lavandería se organiza, aprovechando los pasos como elementos funcionales para optimizar el espacio. Este espacio tiene una altura menor para incluir un maletero en la zona superior.
 La construcción antigua permanece acabada en blanco para aprovechar al máximo de luz natural. Los elementos nuevos de la zona pública se resuelven con madera de fresno y de pino. Las superficies de las divisiones, o bien quedan empapeladas (para que puedan ser reempapeladas en el futuro, si se desea cambiar la imagen) o bien se acaban en madera de fresno. En la zona interior, la carpintería se resuelve con paneles blancos. El hall que articula la zona pública con la privada presenta una superficie continua de madera, mientras que las caras de puertas y paneles se acaban en blanco hacia el interior de baño y dormitorios. Los ambientes también se transforman cuando se pliegan / despliegan las divisiones por la diferente naturaleza de los acabados.

One thought on “elii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>