0

Fanny Perier

petite maison . Bordeaux

Fanny Perier . petite maison . Bordeaux (1)

Fanny Perier . photos: © Agnès Clotis

The Location
In town, a house and a garage side by side, narrow, looking towards a garden that gathers run-off from the street. A single facade open to the south, a dark and gloomy ground floor similar to a cellar. Damp is rising through the porous stones, sign of the building’s position on ancient marshland.
_

 

The programme
A “dirty” area, insulated but not heated, the workshop; in a mirror image of this space, the house, “clean”, very well insulated yet breathable, keeping the warmth of a wood-burning stove, single source of heating.
One thing is forbidden: paint. Materials have to be used for what they are.

The project
Opening the wooden floor, off-setting it from the walls to help the light reach the lower living space. Constructing an area from ribbon shapes, along the various work surfaces (cutting, storing, washing, cooking…) and helping that lengthways movement.
Southward, expanded steel filters the views on the outside and the thick hemp/lime rendering on the inside increases the building inertia; in other areas, poplar reflects the light whilst on the floor, a breathable lime-based concrete over a ventilated stone base regulates the high hygrometry of the building.

Le lieu
 En ville, une maison et un garage, accolés, étroits, orientés vers un jardin qui récolte les eaux de ruissellement de la rue. Une seule façade ouverte au sud et un rez-de-chaussée sombre comme une cave. La pierre poreuse absorbe l’humidité du sol, ancien marais.
 Le programme
 Un espace sale, isolé, non chauffé, celui de l’atelier, en miroir, celui de la maison, propre, très isolé, respirant, gardant l’unique chaleur du poêle à bois.
 Un interdit, pas de peinture, utiliser les matériaux pour ce qu’ils sont.
 Le projet
 Percer le plancher, le décoller des murs pour faire descendre la lumière. Bâtir un espace en lanières, le long de tables de travail, de découpage, de rangement, de lavage, de cuisson et conduire le mouvement.
 Au sud, le métal déployé filtre les vues et l’enduit chaux chanvre augmente l’inertie, ailleurs le peuplier reflète la lumière, au sol le béton de chaux sur un hérisson ventilé régule la forte hygrométrie du site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>