0

vora

oriol’s apartment . barcelona

vora . oriol’s apartment . barcelona (1)

vora arquitectura . photos: © adrià goula

It is about the refurbishment of the upper floor of a duplex (originally service rooms), transforming it into an independent dwelling. A small apartment with a big terrace for a graphic designer.
_

 

the refurbishment includes the reuse of the re-valuable existing elements and the addition of new light and superimposed elements. since the new entrance door is located in one end, an itinerary is generated from the most private space to the most open and exposed. the idea of transit is incorporated.

the apartment is a sequence of linked spaces, in different materiality, defining three different environments. areas that correspond to different degrees of privacy and different intervention levels. it is a sequence of dematerialization from full to empty, from specific to abstract, from private to public.

interior space (transformation).
the interior space has been cleaned of the weakest and most accessory elements. the result is two large spaces where the rich textures of the pavements have been maintained, and the roofs have been exposed.
the new configuration is defined by furniture and light elements. wardrobes, shelves and platforms define new functional spaces, without compartmentalizing. furniture elements do not exceed 2,20 meters height, so the perception of the space above them is continuous. walls and re-crushed roofs texture is exposed above that horizon. the existing pavement (monochrome hydraulic mosaic) is reused, but it is transformed with the addition of new pieces shaped in mineral carpets that emphasize functional areas.

transition space (addition).
reversible space (interior-exterior) and functionally open. it has continuity with the other interior spaces and it also can be fully opened to the outside, merging with the terrace.

outside space (superimposition).
in the terrace is defined a protected space without building it.
a platform and a pergola juxtaposed define an environment. the horizontal plane becomes complex and turns into bench and wall. a unique material emphasizes its abstraction.
_

oriol’s apartment
barcelona, 2015

adress / avinguda universitat, barcelona
surface area / 45 m2
client/ privado

project / july 2014 – may 2015
construction/ may 2015 – july 2015

architects / vora arquitectura (pere buil, toni riba)
building coordination architects / vora arquitectura (toni riba)
project team / caterina cuadros, bruna linhares
contractor / fórneas guida s.l.

photographs / adrià goula

Se trata de la transformación del piso superior de un dúplex (originalmente espacio de servicio) en vivienda independiente. Un pequeño apartamento con una gran terraza, para un diseñador gráfico.
 Se establece una estrategia de transformación a partir del aprovechamiento de los elementos existentes revalorizables y la aportación de elementos nuevos, libres y superpuestos.
 Dado que el acceso se produce por un extreme y genera un recorrido desde el espacio más privado al más abierto y expuesto, se incorpora la idea de transición.
 El resultado es una secuencia de espacios que se encadenan, diferenciados en la materialidad, generando tres ambientes diversos. Espacios que se corresponden a diferentes grados de intimidad y niveles de intervención. Secuencia de desmaterialización del lleno al vacío, de lo concreto a lo abstracto, de privado a público.
 Espacio interior (transformar).
 Se ha depurado el interior de los elementos más débiles y accesorios. El resultado son dos espacios generosos donde se mantiene la riqueza de las texturas del pavimento y el techo visto.
 La nueva configuración se define a partir del mobiliario y elementos ligeros. Armarios, estanterías y tarimas definen nuevos espacios funcionales, sin compartimentar. Los nuevos elementos nunca superan la altura de 2,20m y la percepción del espacio por encima de estos elementos es continua.
 La textura de los muros y techos repicados se hace visible por encima de este horizonte. El pavimento existente (mosaico hidráulico monocromo) se aprovecha, pero se transforma todo añadiendo algunas piezas nuevas, configurando unas alfombras minerales que enfatizan ámbitos funcionales.
 Espacio transición (añadir).
 Espacio reversible (interior-exterior) y funcionalmente abierto. Tiene continuidad con el resto de los espacios interiores y, a la vez, se puede abrir completamente al exterior fusionándose con la terraza.
 Espacio exterior (superponer).
 En la terraza se define un espacio protegido sin construirlo.
 Una tarima y una pérgola yuxtapuestas definen un ámbito. El plano horizontal se hace complejo y se convierte en banco y paramento. Un único material potencia su abstracción.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>