1

BAROZZI / VEIGA

BKM – new Bündner Kunstmuseum . Chur

© Simon Menges

BAROZZI / VEIGA . photos: © Simon Menges

The extension of the Villa Planta, which will accommodate the Bündner Kunstmuseum, is an exercise of integration within an urban ensemble. Despite the stringent limitations of the plot, the design strives to minimize its exterior volume by inverting the program’s logical order. Hence, a new public space is generated that incorporates the garden that surrounds the Villa and is integrated with the gardens of the nearby buildings.
_

This programmatic reversal consists of situating the exhibition spaces below ground level, in such a way that the emerging volume, above street level, contains only the public access spaces. The volume’s reduced footprint makes it possible to extend the existing garden and improves the cohesion of the ensemble.

The extension is understood as an autonomous building, independent from the historical building, even though the design’s main efforts are aimed at reinterpreting those concepts that allow an architectural dialogue to be established between the two buildings in a clear and coherent relationship that is a continuum between the Villa Planta and its extension.

This dialogue between the new and the old buildings is based upon the equilibrium that exists between their classical structures, a clear reference to the Palladian influence in Villa Planta, and to its ornamentation. As for their spatial organization, both buildings present a central symmetrical plan and both use geometry as a tool for cohesion. In the extension, this classical configuration also makes it possible to simplify the structural system and to organize the exhi- bition halls on the lower levels.

As for the ornamentation system, the Villa Planta’s ornaments speak of the Oriental influences of its origins, while in the extension, the compositional system of the facades reinforces its expressivity and autonomy with respect to the Villa. Each building displays its own identity, based on common principles (structure and ornament), to reinforce the idea of a whole.

The process of the purging of superfluous elements which began with the designs for Piloña and Lausanne reaches a point of maturity in the Bündner Museum. Here, the design strips away everything that is not structure, construction and programmatic division, all united in a single whole.
_

Full name:
BKM – BÜNDNER KUNSTMUSEUM CHUR
Location:
Chur, Switzerland
Client:
Hochbauamt Kanton Graubünden
Authors:
BAROZZI / VEIGA
Fabrizio Barozzi , Alberto Veiga
Project leader:
Katrin Baumgarten
Project team:
Paola Calcavecchia, Shin Hye Kwang, Maria Eleonora Maccari, Anna Mallen,
Verena Recla, Laura Rodriguez, Ivanna Sanjuan, Arnau Sastre, Cecilia Vielba
Local architect:
Schwander & Sutter Architekten
Project manager:
Walter Dietsche Baumanagement AG
Landscape Architect:
Paolo Bürgi Landschaftsarchitekt
Structural engineer:
Ingenieurbüro Flütsch
Services engineers:
Waldhauser Haustechnik AG
Brüniger + Co. AG
Niedermann Planung GmbH
Façade consultant:
x-made SLP
Lighting consultant:
MichaelJosefHeusi GmbH
Museum expert:
BOGNER.CC – die museumsplaner
Building physics:
Kuster + Partner AG
Security consultant:
Mullis+Cavegn AG
Fire protection consultant:
Balzer Ingenieure AG
AFC – Air Flow Consulting AG
Door consultant:
Brütsch Elektronik AG
Signage:
Weiersmüller Bosshard Grüninger WBG | AG
Net floor area:
4,000 m2
Competition:
2012
Construction:
2016

One thought on “BAROZZI / VEIGA”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>